Marathonuitzending Radio 2 Top 2000 van 2012 begonnen!

Top 2000 uitzendingen begonnen op Radio 2 en Cultura24 • Inclusief livestream

Muziekliefhebbers! Geen tijd om bij te komen van de marathonuitzendingen op 3FM, want Radio 2 neemt het stokje meteen over met de traditionele Radio 2 Top 2000. En natuurlijk ook dagelijks op tv de Top 2000 a gogo met Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis.

Dinsdag kort na het middaguur begon Radio 2 met de nummer 2000 op de lijst, Duran Duran met View To A Kill, om zo in 156 uur af te tellen naar de nummer 1 van de lijst, Bohemian Rapsody van Queen.

De hoogst genoteerde Nederlander is wederom Boudewijn de Groot met Avond. Hij is een plekje gezakt, van 4 naar 5, maar nog altijd de enige Nederlander in de top 10.

Naast gigantisch veel evergreens en (rock)klassiekers, staat er ook moderne muziek in de top. Adele en Coldplay springen eruit met meerdere liedjes in de top 40, en Gotye met Somebody That I Used To Know is maar liefst 399 plaatsen gestegen, naar 25.

Dat is echter lang niet de grootste stijger. Die eer is weggelegd voor The White Stripes. Het briljante Seven Nation Army stijgt maar liefst 1529 plaatsen naar 249. De grootste Nederlandse stijgers zijn André Hazes met ’n Vriend en Fluitsma & Van Tijn met 15 Miljoen Mensen. Beide nummers stijgen dit jaar meer dan 1000 plaatsen.

In de Top 2000 staan dit jaar in totaal 224 Nederlandstalige nummers. In de hoogste regionen van de lijst mooie noteringen voor Guus Meeuwis’ Brabant, Marco Borsato’s Dochters en André Hazes’ Bloed, Zweet en Tranen. Met 17 liedjes staat BLØF van de Nederlanders het vaakst in de lijst.

The Beatles spannen de kroon met 49 liedjes, tegen 36 liedjes voor The Stones. Dat zijn er overigens voor The Stones wel vier meer dan vorig jaar, dus ze lopen enigszins in.

De uitzendingen zijn bij te wonen in het Top 2000 Café in Beeld & Geluid in Hilversum (dagelijks van 8.00 tot 23.00 uur, kalender pdf) en live te zien en te horen via radio2.nl (livestream, met beeld) en het digitale themakanaal Cultura24.

facebook share facebook share

18 Reacties // Reageer

18 thoughts on “Marathonuitzending Radio 2 Top 2000 van 2012 begonnen!

  1. Ronald

    Staat al aan. En de grote stijging van Seven Nation Army is wel te verklaren. Iedereen kent dat melodielijntje, op festivals, bij menig voetbalwedstrijd komt het voorbij en dan de (infantiele) bewerkingen ervan als ‘Alle Fuitsers Zijn Homo’…
    Ook het vermelden waard: Op 198 nieuw Slayer met ‘Angel Of Death’ een gevolg van een geslaagde Facebook-actie.

      /   Reply  / 
  2. Ronald

    Opvallend ook de grote dalingen van Volendam gerelateerde liedjes. 3JS, Nick & Simon en Jan Smit dalen allemaal flink of zijn met plaatjes uit de Top 2000 verdwenen. Nederland is Volendam-moe?

      /   Reply  / 
    1. inge

      De 3J’s waren eerlijk gezegd eigenlijk nooit zo succesvol in Nederland

        /   Reply  / 
  3. Amanaemonesia

    Vandaag tussen 17:00 en 18:00 de belangrijkste klassieker die eindelijk – voor het eerst in 13 jaar – tot de lijst is toegelaten. The Smiths met There Is a Light That Never Goes Out.

    Verder wordt de Top 2000 elk jaar mondjesmaat beter, maar voordat het een lijst is die echt de smaak representeert van de 10 miljoen mensen die er naar luisteren hebben we nog een lange weg te gaan.

      /   Reply  / 
    1. Ronald

      Zeker, met o.a. het binnenkomen van Slayers Angel of Death.
      Dance en hiphop zie je nog weinig in die lijst.

        /   Reply  / 
    2. Johan van de Velde

      Wat mij ieder jaar nog steeds verbaast, is dat er zo weinig ‘zwarte’ muziek in de lijst voorkomt.
      Ok, Nederland is natuurlijk niet bij uitstek een soul minnend land, maar dat deze en aanverwante muziek zo slecht vertegenwoordigd is, is opvallend.
      Representatief?

        /   Reply  / 
      1. Ronald

        Stevie Wonder, Michael Jackson, Bob Marley, Otis Redding, Whitney Houston is toch al allemaal (meerdere malen) voorbij gekomen.
        Ik vind de 3 noteringen in de Top 10 van Pink Floyd dit jaar opvallend, oke Pink Floyd hoort in de lijst maar 3 keer top 10? Waar komen die vandaan? Ook is al jaren de bovenste 100 rock en metal georienteerd, toch nog de populairste genres als je naar dat gegeven kijkt.

          /   Reply  / 
        1. Johan van de Velde

          Jij bevestigt waarschijnlijk met je reactie, dat zwarte muziek een minderheids-genre is. Immers, jij lijkt te vinden dat er genoeg van deze muziek in de lijst voorkomt. Maar hoe laag in de lijst staat de eerste zwarte artiest?
          De rest van je reactie kan ik niet echt volgen.

            /   Reply  / 
          1. Ronald

            Dat is dan een misvatting, ik vind zwarte muziek helemaal geen minderheidsgenre. Bijna elk genre is van oorsprong ‘zwarte’muziek…
            ik vind het eerder een misvatting om te zeggen dat het niet in de lijst voortkomt…het komt elk uur wel voorbij.

              /  
          2. Ronald

            De hoogst (laagst) genoteerde zwarte artiest is te vinden op 31: Otis Redding – (Sitting on) the dock of the bay.

              /  
          3. Johan van de Velde

            Niemand zegt dat zwarte muziek niet in de lijst voorkomt, maar ik blijf het onder-vertegenwoordigd en ondergewaardeerd vinden.
            De hoogst genoteerde zwarte artiest staat op nr 31? Proves my point…

              /  
          4. Ronald

            Zwarte muziek is niet ondervertegenwoordigd, de zwarte artiesten misschien.

              /  
  4. Amanaemonesia

    Er staat vooral verhoudingsgewijs veel te weinig zwarte muziek, alternatieve muziek, hiphop en dance in omdat er niet of hoogstens een paar nummers uit die genres in de keuzelijst staan. Ik hoor van veel mensen op mij heen dat ze eigenlijk wel hadden willen stemmen maar juist de beperkte keuzelijst een te grote drempel vinden. Ik kan heel goed begrijpen dat er weinig aan is als je niet je favoriete nummers kunt kiezen.

      /   Reply  / 
    1. Ronald

      Er is ook een mogelijkheid om 5 vrije keuzes in te sturen. Met het verschijnen van Angel of Death (in het genre een rasechte klassieker overigens) is de verandering hopelijk een beetje ingezet…

        /   Reply  / 
    2. Kamper

      Hier heb je natuurlijk volstrekt gelijk in. Ik houd zelf ook niet zo van die ”voorselecties”. Je krijgt dan een lijstje met voorgekauwde 3FM middle-of- the- road meuk. En die is vrij WIT inderdaad.
      Het vrijekeuze verhaal vormt gewoon een onaangename barriere.
      Allemaal jammer, want ik ben gek op statistieken.

        /   Reply  / 
      1. Ronald

        Wat vind jij van de binnenkomst van Slayer in de Top 2000 dan, Kamper.
        Is toch een kentering , nietwaar, dat zulke platen in de Top 2000 komen?

          /   Reply  / 
        1. Johan van de Velde

          Of is het wellicht gewoon een hype?
          Lijkt me aannemelijk.
          Een kentering is niet waarschijnlijk.

            /   Reply  / 
          1. Ronald

            De notering misschien wel, maar dat zullen we volgend jaar wel zien.
            Het nummer is erg populair onder de liefhebbers.
            Slayer zelf is natuurlijk geen hype, die draait al jaren mee.

              /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>