Australië ook op Eurovisie Songfestival 2016

In totaal doen 41 landen mee • Enkele veranderingen in het format

Vanwege het zestigste jubileum van het Eurovisie Songfestival werd Australië dit jaar eenmalig uitgenodigd om deel te nemen. Dat is zo goed bevallen dat het land volgend jaar weer mee mag doen. Maar ditmaal zonder directe finaleplaats.

Namens Nederland zal Douwe Bob naar Stockholm afreizen met een uptempo liedje dat over een paar maanden onthuld zal worden. Er doen deze editie in totaal 41 landen mee. Bulgarije en Oekraïne keren terug terwijl Portugal een jaartje overslaat. De rest van het deelnemersveld is hetzelfde als vorig jaar.

‘Na de vijfde plaats van Guy Sebastian kwamen er positieve reacties van zowel kijkers, fans als pers’, zo legt Jon Ola Sand van de EBU uit. Daarom is unaniem besloten dat Australië het komende Songfestival opnieuw mag meedoen. Het land moet nu wel eerst in een halve finale strijden voor een finaleplaats.

Direct geplaatste finalisten

Gastland Zweden en de Grote Vijf (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) zijn direct geplaatst voor de finale. Zij betalen het meest aan de organisatie. De afdracht wordt bepaald op basis van inwoneraantal en nationaal inkomen. Het is dus niet zo dat een rijk land een finaleplek kan kopen.

Nieuw in 2016 is dat de zes finalisten ook in de halve finales zullen optreden. Voorheen werden clipjes met korte interviews vertoond om de finalisten gelijke exposure als de halvefinalisten te geven. Dat werkte niet. Die landen zullen nu verdeeld over de twee halve finales hun hele optreden al een keer doen.

De loting voor de halve finales volgt later maar Israël is al in de tweede halve finale van donderdag 12 mei geplaatst omdat op de dag van de eerste halve finale, dinsdag 10 mei, daar de nationale dodenherdenking plaatsvindt.

Video: Australische inzending afgelopen Songfestival

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Australië ook op Eurovisie Songfestival 2016

  1. Henk

    Australië had voor mij dit jaar het beste liedje. Ook sterk uitgevoerd. Ik vind dit nog steeds een heerlijke song.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>