Uitslag Eurovisie Songfestival 2016: Oekraïne wint, Nederland goed 11e

#Eurovision • Controversiële winnaar die politieke associaties oproept

Het Eurovisie Songfestival 2016 is zaterdagavond gewonnen door Oekraïne met het duistere vredeslied 1944, gezongen door de 32-jarige Jamala (afbeelding).

Australië werd tweede (eerste bij de vakjury’s) en de grote favoriet Rusland (winnaar van de televote) moest genoegen nemen met de derde plaats.

Oekraïne is een winnaar met een politieke lading. Het lied gaat over de deportatie van een kwart miljoen Krim-Tartaren door de Sovjet-Unie in 1944. De Russische annexatie van de Krim in 2014 en de betrokkenheid van Rusland bij de oorlog in Oost-Oekraïne maken dat dit lied een gevoelige snaar raakt.

Rusland had wel geklaagd over deze inzending maar dreef het niet op de spits. Volgens de regels zijn politieke nummers op het Songfestival niet toegestaan. Het Oekraïense lied werd door de EBU toegelaten omdat het strikt genomen over een historische gebeurtenis gaat, en niet over de actuele politiek.

Het roept wel associaties op met de burgeroorlog in Oost-Oekraïne en de rol van Rusland in die regio. Russische nationalisten disliken de YouTube-video van het winnende optreden en spammen de reactieruimte vol. Dat gebeurde overigens ook al nadat Jamala de nationale finale in Oekraïne had gewonnen.

Nederland

Douwe Bob eindigde namens Nederland met Slow Down op een mooie elfde plaats! In de halve finale van dinsdag eindigde Nederland op de vijfde plaats achter Rusland, Armenië, Malta en Hongarije. In de finale eindigde Nederland nipt een plaats hoger dan Malta en acht plaatsen hoger dan Hongarije.

Dus een mooi resultaat, zeker gezien de vroege plek in de show. Over Polen zouden we nog wel een boom kunnen opzetten – heeft duidelijk veel gehad aan televotes van Polen die in andere landen wonen en had anders de top 10 bij lange na niet gehaald – maar de rest van de top 10 staat niet verkeerd.

België deed het nog beter. Laura Tesoro werd met What’s The Pressure in de finale tiende en in de halve finale donderdag derde na Australië en Oekraïne.

Uitslag finale

01. Oekraïne: Jamala – 1944 (534 punten)
02. Australië: Dami Im – Sound of Silence (511 punten)
03. Rusland: Sergey Lazarev – You Are the Only One (491 punten)
04. Bulgarije: Poli Genova – If Love Was a Crime (307 punten)
05. Zweden: Frans – If I Were Sorry (261 punten)
06. Frankrijk: Amir – J’ai cherché (257 punten)
07. Armenië: Iveta Mukuchyan – LoveWave (249 punten)
08. Polen: Michał Szpak – Color of Your Life (229 punten)
09. Litouwen: Donny Montell – I’ve Been Waiting for This Night (200 punten)
10. België: Laura Tesoro – What’s the pressure (181 punten)
11. Nederland: Douwe Bob – Slow Down (153 punten)
12. Malta: Ira Losco – Walk on Water (153 punten)
13. Oostenrijk: Zoë – L’oin d’ici (151 punten)
14. Israël: Hovi Star – Made of Stars (135 punten)
15. Letland: Justs – Heartbeat (132 punten)
16. Italië: Francesca Michielin – No Degree of Separation (124 punten)
17. Azerbeidzjan: Samra Rahimli – Miracle (117 punten)
18. Servië: Sanja Vučić ZAA – Goodbye (115 punten)
19. Hongarije: Freddie – Pioneer (108 punten)
20. Georgië: Nika & Young Georgian Lolitaz – Midnight Gold (104 punten)
21. Cyprus: Minus One – Alter Ego (96 punten)
22. Spanje: Barei – Say Yay! (77 punten)
23. Kroatië: Nina Kraljić – Lighthouse (73 punten)
24. Verenigd Koninkrijk: Joe & Jake – You’re Not Alone (62 punten)
25. Tsjechië: Gabriela Gunčíková – I Stand (41 punten)
26. Duitsland: Jamie-Lee – Ghost (11 punten)

Nederland ontving in finale

Nederland ontving van de jury’s: 12 van IJsland, 10 van Finland, 8 van Ierland, 7 van Tsjechië, Denemarken en Frankrijk, 6 van Estland, Hongarije en Noorwegen, 5 van Servië, Zweden en Zwitserland, 4 van België, Duitsland, Italië en San Marino, 3 van Australië, Oostenrijk en Spanje, 2 van Bulgarije, 1 van Slovenië.

Nederland ontving van televoters: 10 van België, 7 van Denemarken, 6 van IJsland en Oostenrijk, 3 van Duitsland en Malta, en 2 van Hongarije en Zweden.

Nederland ontving in halve finale

Nederland ontving in de halve finale van de jury’s: 12 van Estland, Finland, IJsland en San Marino, 10 van Tsjechië, 8 van Frankrijk, 6 van Oostenrijk, Hongarije en Zweden, 4 van Armenië, Moldavië en Spanje, 2 van Kroatië en Montenegro, 1 van Bosnië-Herzegovina en Griekenland.

Nederland ontving in de eerste halve finale van televoters: 10 van IJsland, Oostenrijk en Zweden, 8 van Estland, 7 van Malta, 6 van Finland, Hongarije, San Marino en Spanje, 5 van Kroatië, 4 van Armenië, Azerbeidzjan, Cyprus en Frankrijk, 3 van Tsjechië, en 2 van Griekenland.

Nederland gaf in finale

De Nederlandse vakjury gaf in finale: 12 aan Australië, 10 aan Zweden, 8 aan Oostenrijk, 7 aan Israël, 6 aan Italië, 5 aan Frankrijk, 4 aan België, 3 aan Oekraïne, 2 aan Armenië en 1 aan Azerbeidzjan.

Nederlandse televoters gaven in finale: 12 aan België, 10 aan Polen, 8 aan Armenië, 7 aan Oekraïne, 6 aan Oostenrijk, 5 aan Australië, 4 aan Frankrijk, 3 aan Rusland, 2 aan Zweden en 1 aan Bulgarije.

Nederland gaf in halve finale

Nederlandse vakjury gaf in eerste halve finale: 12 aan Kroatië, 10 aan Cyprus, 8 aan Malta, 7 aan Azerbeidzjan, 6 aan Oostenrijk, 5 aan Armenië, 4 aan Tsjechië, 3 aan Hongarije, 2 aan Finland en 1 aan Rusland.

Nederlandse televoters gaven in eerste halve finale: 12 aan Armenië, 10 aan Oostenrijk, 8 aan Rusland, 7 aan Bosnië-Herzegovina, 6 aan Hongarije, 5 aan Kroatië, 4 aan San Marino, 3 aan Cyprus, 2 aan Tsjechië en 1 aan Malta.

Alle gesplitste punten vind je hier op eurovision.tv

Nieuwe puntentelling maakt verschil

Het nieuwe systeem met de dubbele punten heeft de invloed van de vakjury’s op de uitslag verkleind. Als het puntensysteem van 2014 en 2015 was gebruikt dan had Australië gewonnen en was Polen niet op de achtste plaats geëindigd maar op negentiende plaats. Check hier het verschil.

Het volgende Eurovisie Songfestival staat gepland voor 16, 18 en 20 mei 2017.

Video: Winnend optreden van Jamala in de finale

facebook share facebook share

35 Reacties // Reageer

35 thoughts on “Uitslag Eurovisie Songfestival 2016: Oekraïne wint, Nederland goed 11e

 1. Nederlander

  Douwe Bob helaas niet gewonnen maar ik vond en ik weet wel zeker dat de rest van Nederland dat ook vind dat je echt je best had gedaan ik vond je super😘😘😘all je fans.

    /   Reply  / 
  1. Renee

   Douwe Bob, je hebt n prachtig🎼 liedje🎸, geweldige 🗣stem en 🐔👏🏻kippevelmooi 🎤gezongen. En verreweg de 👔👱🏼allerleukste pp het podium. Kon geen land tegenop. By far de beste !!!🏆

     /   Reply  / 
 2. Robert

  Huh. Heeft onze vskjury tien punten gegeven aan een gejat liedje?

    /   Reply  / 
 3. Robert

  Huh. Heeft onze vskjury tien punten gegeven aan een gejat liedje?

    /   Reply  / 
 4. BéTé

  Ik vond Douw Bob in de finale minder goed dan in de halve finale. Vooral zijn mimiek kwam een stuk minder goed uit de verf. Daarom denk ik geen top 10…. er had zeker meer in gezeten.

  Maar Godzijdank heeft Rusland niet gewonnen. En Zweden gelukkig ook niet.

    /   Reply  / 
  1. Johan van de Velde

   Ja z’n halve finale optreden was beter.

   Niet zozeer vocaal, want daar was niks mis mee, maar z’n uitstraling was niet best.

   Waar ik al voor vreesde is gebeurd: Douwe’s zelfvertrouwen kwam over als arrogantie.

   Terugkijkend op zijn hele ESF episode, kun je sowieso wel vaststellen dat hij iets teveel aan het egotrippen is geweest.

     /   Reply  / 
 5. jan

  Een zwaar politiek geladen, zeer verschrikkelijk nummer dat wint. Ongeloofelijk…..

    /   Reply  / 
  1. Patricia

   Zeg dat wel!!!

     /   Reply  / 
 6. Jb produkties

  Douwe Bob te muzikaal voor dit a- muzikale circus…
  Tape artiesten met meerdere stemmen op de band en dan onharmonisch er doorheen zingen..( in de volksmond vals genoemd)
  Het is een vorm van entertainment maar heeft heel weinig met echte muziek te maken….Gelukkig is er nog het Northsea Jazz Festival

    /   Reply  / 
  1. @lbert

   Er staan geen vocalen op de band

     /   Reply  / 
 7. Michelle

  De manier waar op er dit jaar punten zijn gegeven is wel veel spannender, maar ik had liever de oude manier gehad, dan had Australië gewonnen en niet dat vreselijke nummer.

    /   Reply  / 
  1. Luuk

   Echt he. Wie stemt er überhaupt op dat lied van Oekraïne. Nu blijkt dus maar weer dat je gewoon een statement in je lied of act moet zetten.

     /   Reply  / 
   1. Sito

    Ik heb op Oekraïne gestemd, gewoon omdat ik het een mooi lied vond. Over statement gesproken; laat Nederland Sylvana Simons sturen met een lied over Zwarte Piet :-P

      /   Reply  / 
 8. Frans

  Nederlands stop met country nummers te sturen en probeer het eens met een goede dance daar is Nederland goed in.Mimiek van Douwe was vreselijk in de finale.Maar in ieder geval beter dan vorig jaar met het dieptepunt aller tijden,Trijntje.Trijntje aub neem een styliste in de hand te veel vlees.

    /   Reply  / 
 9. Luuk

  Deze puntentelling was echt wel spannender, maar beter hadden ze die andere gehouden want Australië was echt 200% beter dan dat afgrijselijke, veel te politiek beladen lied van Oekraïne. Hoe kun je het überhaupt in je hoofd halen om daar op te stemmen, je stemt toch veel eerder op Australië. Die vakjury had het tenminste wel goed, met een tweede plek voor Oekraïne. Ik hoop ontzettend dat Australië volgend jaar meer mee mag doen, dan weer met een goede inzending komt en dan gewoon revanche neemt en wint.

    /   Reply  / 
  1. Mart

   Australie mocht niet winnen vanwege eigen verplichtingen volgend jaar. Zweden mocht niet winnen vanwege een mogelijke plagiaat. Rusland mocht niet winnen vanwege de politieke situatie. En de Oekraine moest winnen vanwege de politieke situatie. Televoting een wassen neus! Waarom dan niet naar Bulgarije? Sofia No money!

     /   Reply  / 
 10. Zef

  Als ik dit lees ben ik blij dat ik niet heb gekeken. Ik volg het al jaren niet meer. Het euro songfestival heeft altijd een politiek tintje gehad. En nu dus ook weer met Oekraïne en Rusland. Buren stemmen op buren. Het heeft niks meer te maken met muziek. Sport en muziek moeten gwn politiek vrij zijn en dat is er niet. Als er ooit een referendum komt om het euro songfestival af te schaffen, zou ik ervoor zijn

    /   Reply  / 
  1. @lbert

   Als je al jaren niet kijkt moet je niet mee praten over iets waar je niks van weet

     /   Reply  / 
  2. Sito

   Wat bedoel je met buren stemmen op buren? Dan mag Nederland ook niet op België en Duitsland stemmen.

     /   Reply  / 
 11. Henk

  Wat Polen betreft snapte ik niet dat dit land zo weinig punten kreeg van de Vakjury. Ik vond dit een hele mooie inzending. Daarentegen vond ik Zweden gewoon een gejat nummer en ook niet geweldig uitgevoerd. Persoonlijk vond ik Rusland toch de beste inzending.

    /   Reply  / 
  1. Gea

   Ik vond Polen ook verreweg beter dan Oekraine en Zweden.

     /   Reply  / 
 12. Ger

  Songfestival is totaal ongeloofwaardig, deze keer heeft het weer een politieke lading omdat een aantal landen op oekraine stemt om hun ongenoegen te uiten over rusland, Duitsland geeft Israel 12 punten, buurlanden stemmen op elkaar. Het is gewoon een lachertje. Als je zoiets organiseert doe het dan goed zodat het alleen gaat om het beste liedje. En dat kan alleen als de liedjes niet van tevoren ten gehore worden gebracht, de zangers/zangeressen/bands onbekend blijven en dat ook de landen niet bekend worden gemaakt. Alleen dan wordt je verplicht te luisteren en dan krijg je een eerlijke uitslag.

    /   Reply  / 
 13. Lizzy

  Ik vond het een prachtige show!! De winnares vind ik wel emotioneel en apart… beter dan Australië maar ik was voor Frankrijk! en voor Douwe natuurlijk!

    /   Reply  / 
 14. Annalous

  Ik vind het winnende lied vreselijk, ik had Australie, Zweden, Nederland, Bulgarije, Oostenrijk, Malta, Azerbeidzjan, Armenie, Tsjechie. en Belgie wat mijn top 10 zou zijn!

    /   Reply  / 
 15. Johan van de Velde

  Het was een prima georganiseerd en gepresenteerd, succesvol TV spektakel, met een nog altijd best spannend wedstrijdelement.

  De echte winnaar van de avond was natuurlijk Justin Timberlake.

  De deelnemers zullen we al heel snel weer vergeten zijn.

    /   Reply  / 
 16. Sven

  Het was weer een geweldige commerciële show op de Staats TV gisteravond!
  Wij hebben alleen de uitslag bij de Staats Belg gezien van deze “talentenjacht”. Dat was hilarisch. Zij snappen het spelletje. Erg gelachen!!

    /   Reply  / 
  1. Inez Reichl

   Hoi Sven,

   ik woon in Salzburg en ben het helemaal met je eens.
   Hartstikke leuk, die belgische opmerkingen!
   Natuurlijk gaat het in werkelijkheid om geld voor de show.
   En politiek bijvoorbeeld: je ziet bij de nl-tele-voting precies welke nationaliteiten
   in Nederland wonen/werken en dan voor hun (eigenlijke) moederland kiezen.
   Inez

     /   Reply  / 
 17. Nancy

  Douwe heeft het echt heel goed gedaan,wat een verschijning!!!!!!!!!!
  Daarentegen vind ik dat de winnares heel onterecht gewonnen heeft ,vond het eerlijk gezegd een van de slechtste liedjes dit jaar!
  Douwe toppie,believe in yourselve,Your THE best!!!!!!!!!!

    /   Reply  / 
 18. Yoshi

  Volgend jaar inderdaad een dance act.. Sharon Doorson of Eva Simons indd

    /   Reply  / 
  1. Johan van de Velde

   Hmm, misschien.

   Alleen jammer dat beiden niet echt kunnen dansen.

     /   Reply  / 
 19. harmanna

  Ik vraag me toch af,sinds wanneer hoort australie by de eu. Volgens my hoort dit land niet by een euosongfestival.

    /   Reply  / 
  1. @lbert

   Niet hier iets plaatsen als je niet weet waar je het over hebt, alle landen die lid zijn van de EBU mogen mee doen, hoeven dus geen europese landen te zijn, Israel is dat ook niet

     /   Reply  / 
   1. Sito

    Je vergeet Armenië,Azerbeidzjan en Georgië.

      /   Reply  / 
 20. Gea

  Ik vond ook dat Polen veel te weinig punten kreeg van de vakjury. Ik vond het verreweg het beste nummer dit jaar.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>