3FM heeft derde week op rij Nederlandse Megahit

Hit of Shit: De Tunnel van Dazzled Sticks • Briljante relativering

Met De Tunnel van Dazzled Sticks kiest popzender-in-crisis 3FM voor de derde week op rij een Nederlandse productie als Megahit. Bovendien is dit al de vijfde Megahit van eigen bodem dit jaar, en ook nog eens Nederlandstalige hiphop.

Het gebeurt vaker dat ze bij de Megahit doorlopend voor Nederlands product kiezen, en Nederhop wordt niet genegeerd. Zo zagen we eind 2013 bijvoorbeeld achtereenvolgens Kris Berry & Perquisite, Kraantje Pappie en Racoon. En twee opeenvolgende weken een Nederlandse Megahit komt nog veel vaker voor.

Megahit is uithangbord

Maar sinds de luistercijfers van 3FM op een tienjarig dieptepunt zijn beland liggen de keuzes die ze maken meer onder een vergrootglas. Naast de DJ Favorites en het Album van de Week is de Megahit een uithangbord voor de zender.

Twee maanden geleden was Make The Call, Leave It All van De Staat de Megahit, vijf weken terug Songfestivalinzending Slow Down van Douwe Bob, twee weken terug The World Below van Sue The Night en vorige week Even van Son Mieux.

Inhoud boven commercie

Het is natuurlijk boeiender om te zien wat ze doen als het ergens niet goed gaat, dan als er zege op zege, en record op record gestapeld wordt, zoals bij 538. Daar organiseren ze succesvol 538 Koningsdag en dat is wat het is. Grote namen, mainstream; het is meteen duidelijk waarom het gigantisch scoort.

Nou reageerde ik onlangs nogal flauwtjes op de 3FM-keuze voor The World Below van Sue the Night als Megahit dus deze follow-up is nu wel op zijn plaats. Dit kan je toch alleen maar toejuichen! Vette move van 3FM. Ze doen wat je van een publieke zender mag verwachten; inhoud boven commercie plaatsen.

Muzikale roots op uniek album

Dazzled Sticks bestaat uit singer-songwriter en producer Dazzled Kid (Tjeerd Bomhof) en rapper Sticks, ofwel Sticky Steez voorheen van Opgezwolle (Junte Uiterwijk). Zij hebben hun muzikale roots samengebracht op een uniek album.

De Tunnel is niet alleen een scherpe productie, maar ook inhoudelijk supersterk. Past perfect in onze tijd. En dat ze dit nummer Megahit maken terwijl je het album al vijf maanden legaal gratis kan downloaden op dazzledsticks.nl is bovendien een briljante relativering van wat nou precies een “echte hit” is.

Dazzled Sticks: Gratis optieSpotifyDeezeriTunes

Dazzled Sticks - De Tunnel

Loading ... Loading ...

Video: De Tunnel (preview)

Video: De Tunnel live bij 3FM op Paaspop

Foto: 3FM/Ben Houdijk

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “3FM heeft derde week op rij Nederlandse Megahit

  1. Sven

    3FM “Inhoud boven commercie”. Ach het is maar hoe het ziet en wat je smaak is.
    Deze zender is al jaren geleden afgegleden tot een alternatieve, voor een klein publiek zijnde zender.
    Vandaar ook de in raptempo dalende luistercijfers.
    Dit Haagse “commerciële” alternatief voor de commerciële Zeezenders van toen, doet duidelijk niet meer waarvoor het ooit in het leven is geroepen!
    Een landelijke dekking is dan ook niet meer van deze tijd en schromelijk overdreven, zeker gezien andere muziek stromingen (bv R&B/Soul/Blues) die weggedrukt worden op de NPO zenders!
    Gelukkig is er inmiddels http://www.SoulShow.nl Radio van Ferry Maat, dat van mij wel landelijk mag! Maar zoals ik al zei, smaken verschillen!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>