Woekerprijzen concertkaartjes eindelijk aan banden?

Er is eindelijk een eerste stap gezet tegen de zwarthandel in concertkaarten. De SP heeft met het CDA een initiatiefwet ingediend die het handelen in concertkaarten strafbaar maakt, meldt de Volkskrant. De twee partijen stellen terecht dat het handelen in kaartjes onnodig de prijs opdrijft. In zo'n vijf jaar tijd zijn de prijzen van toegangskaarten voor concerten verdubbeld, terwijl de inflatie hooguit 10% bedroeg.

Natuurlijk, je kunt zeggen dat het een kwestie van marktwerking is, van vraag en aanbod. Maar wanneer een artiest opzettelijk – zoals Madonna – een deel van haar kaarten laat doorsluizen naar professionele ticketbureaus die aanwijsbaar kaarten voor tientallen euro's duurder aanbieden, dan ben je toch echt bezig de markt te verzieken.

Waarom Madonna dit doet? Een luxe kaartje voor haar show in Amsterdam kost nu 108 euro. Maar wanneer op de zwarte markt bijvoorbeeld 175 euro wordt betaald, kan ze bij een volgende concert eisen dat dit het uitgangspunt wordt, en dus de kaarten in prijs verhogen. Vrijwel die gehele verhoging verdwijnt in de zakken van Madonna.

Artiesten hebben al langer door dat ze met tournees de gederfde inkomsten uit cd-verkoop kunnen compenseren. Ze vergeten alleen dat de echte muziekliefhebber, die netjes alle cd's koopt en ook vaak naar concerten gaat, daarbij dubbel wordt genaaid. En juist die groep zou je moeten koesteren.

Wat gaat zo'n verbod nu opleveren? Hopelijk draait het die afschuwelijke ticketbureaus de nek om. Je loopt wel het risico dat de zwarthandel dan kleinschaliger wordt, het illegale circuit induikt en dus lastiger te pakken is. Maar het draagt allicht bij aan een afvlakking van de prijsstijgingen.

En Madonna? Haar gretigheid lijkt te worden afgestraft; waar ze de vorige keren in een ochtendje uitverkocht, waren er zaterdag nog 10.000 kaarten beschikbaar voor haar ArenA-optreden.

Zie ook:
- Mojo en Lowlands voeren hetze tegen ticketbureaus op
- Heerlijk: straks ook rookvrije concerten
- Ook Melkweg verhoogt servicekosten op concertkaartje
- SP bijt zich vast in zwarthandel concertkaarten

facebook share facebook share

15 Reacties // Reageer

15 thoughts on “Woekerprijzen concertkaartjes eindelijk aan banden?

  1. Bas

    Waarom zetten ze tickets niet gewoon op naam dat werkt veel beter, kunnen ze ook niet in het illegale circuit terecht komen.

      /   Reply  / 
  2. RJ

    Volgens mij is het concert nog niet uitverkocht omdat ze in 2004 en 2006 hier ook al optrad. De nieuwigheid is er vanaf als ze iedere 2 jaar komt. In landen waar ze (jarenlang) niet geweest is, verkoopt ze in recordtempo uit.

    En die woekerprijzen komen er uiteindelijk toch wel. Madonna is genoeg zakenvrouw om zelfs daar nog aan te verdienen.

      /   Reply  / 
  3. Elke Janssens

    Belg opgelicht door ticketforsale.nl
    Al maanden hadden mijn vrienden en ik uitgekeken naar het concert van Madonna in de Amsterdam Arena. Vanaf er tickets beschikbaar waren hebben we deze geboekt en omdat we voor goede plaatsen toch wel wat meer wilden betalen boekten we 4 tickets aan 175 euro/per ticket + 9 euro verzendkosten. We waren nog nooit in de Amsterdam Arena geweest en de plaatsen waren voorzien voor de eerste ring. Dus dachten wij dat we voor 175 euro toch redelijk dichtbij het podium zouden zitten.
    Toen ik gisteren, voor het vertrek naar Amsterdam de tickets nog eens goed bekeek (om het aanvangsuur te checken), zag ik dat er 85 euro op stond + 4,15 euro servicekosten.
    Dus belde ik naar de site waar ik de tickets had gekocht, ticketforsale.nl waar ik een heel onvriendelijke dame aan de lijn kreeg die me zei dat de ticketprijs afhankelijk is van vraag en aanbod. En dat onze plaatsen wel degelijk in de eerste ring waren. Voor ons nog steeds ok als iedereen er dan 175 euro voor betaald had en als we dus nog steeds in de eerste ring zaten en dus niet op een derderangsplaats werden gezet. Toen we naar onze plaatsen gingen had ik echt wel het gevoel dat we afgezet zijn geweest. Na een rondvraag bij de mensen voor en achter ons, moesten we tot de pijnlijke conclusie komen dat wij dus 90 euro teveel hadden betaald voor ons ticket! Iedereen had dus maar 85 euro betaald. Goede plaatsen hadden we ook nog niet eens voor onze 175 euro per ticket. Madonna was werkelijk maar 2 cm groot vanuit onze ogen:
    Het was allemaal een serieuze domper op onze vreugde, en het eerste uur van het concert hebben we dus amper kunnen genieten van het optreden…
    Een verantwoordelijke steward van de Amsterdam Arena vertelde ons dat het verboden is om tickets aan een hogere prijs te verkopen dan hun waarde.
    En effectief op de site van Amsterdam Arena, bij hun huisregels staat het volgende te lezen:
    Hoofdstuk IV: Kaartverkoop
    Artikel 1:
    1.1….. Het is verboden toegangsbewijzen al dan niet commercieel te verkopen of af te geven, met name tegen een hoger bedrag dan daarop staat vermeld
    Dus ik bel deze ochtend meteen terug naar ticketforsale.nl waar ze mij eigenlijk zeggen dat ik maar niet zo dom had moeten zijn en dat het hun recht wel is om tickets te verkopen tegen woekerprijzen. De prijzen worden bepaald door vraag en aanbod, waar ik me dan wel de vraag stel of dit zomaar kan, zeker omdat het optreden van Madonna nog eens niet uitverkocht was???
    Ik weiger om het hierbij te laten. Ik vind het ongehoord dat ‘bedrijven’ zoals ticketforsale.nl zomaar mensen kunnen oplichten en die producten verkopen aan ongehoorde prijzen. Hun site ziet er heel professioneel en ze positioneren zichzelf als de Nederlandse specialist op het gebied van concert-, evenement- en sporttickets. Als Belg had ik er alle vertrouwen in dat de site was waar ik mijn tickets moest aankopen. Maar niets is dus minder waar.
    Enerzijds zou ik inderdaad graag het geld dat we teveel hebben betaald willen terugvorden, maar anderzijds wil ik alle consumenten erop wijzen dat ze geen tickets meer moeten aankopen via ticketforsale.nl omdat deze organisatie absoluut geen respect heeft voor hun klanten en ze gewoon oplicht!

      /   Reply  / 
  4. BoycotIdols

    Wat een smerige naaitruc van ticketforsale. Bedankt, weet ik voortaan waar ik tickets NIET moet bestellen.
    Succes met de nasleep.
    Wat een malafide gang van zaken zeg!

      /   Reply  / 
  5. Ramon

    Mensen let toch op! Er zijn gewone ticketbureaus en commerciele ticketbureaus. Gewone ticketbureaus
    zoals Ticketmaster, Live Nation en Eventim verkopen kaarten tegen de normale prijs, dit zijn ze verplicht! De kaartverkoop begint ook altijd op een vaste datum! Soms is er een Presale, maar dan moet je lid zijn. Commerciele ticketbureaus bieden hun kaarten inderdaad aan tegen veel hogere prijzen. Ze maken inderdaad misbruik van vraag en aanbod. Ook kun je bij hun al kaarten kopen voor de officiele verkoopdatum! Koop je kaarten dus bij officiele ticketbureaus! Heb je geen kaarten kunnen bemachtigen, ga dan naar een fanclub van deze artiest of groep op internet! Zij kunnen je ook vaak helpen. U2fansunited bijvoorbeeld!

      /   Reply  / 
  6. Anton

    Uiteraard moet je kaarten kopen via de officiele websites. Maar als je niet weet welke dat zijn ?
    Vroeger was het duidelijk, je ligt een nacht voor het postkantoor of VVV en je hebt kans op een kaartje. De oplichtingssites zien er uit alsof ze officiele sites zijn, zeer professioneel !
    Zo heb ik laatst op de eerste dag van de verkoop 2 kaarten gekocht van Clif Richard voor 2 x € 189,00 via Rang1 tickets. Ik moet nu maar zien dat ik mijn kaarten krijg. En of het wel de juiste plaats is…..
    Annulering was niet mogelijk, heb per kaartje gewoon 100 euro teveel betaald, belachelijk smerig misleid…..
    Ik weet het, stom van me. Maar goed, daar heb ik niets meer aan. Wees gewaarschuwd……

      /   Reply  / 
  7. Ramon

    Die oplichtingssites zijn wat leveringen betreft wel betrouwbaar. Ze zijn heel goed te herkennen hoor. Gewoon even naar de belachelijk hoge prijzen kijken! Vaak zetten ze zelf ook nog iets op hun website als: LET OP de prijs van de kaarten zijn afhankelijk van vraag en aanbod. De prijzen zijn HOGER dan de prijs die op het ticket staat. Als je dit leest heb je altijd met zo’n site te maken. Even opletten dus.

      /   Reply  / 
  8. C

    Als je heel erg graag naar een concert of dance-event wilt gaan, en weet wat het feest is. Dan weet je vaak ook wanneer het is en wat het kost! Dus mensen die te veel betalen zijn zelf verantwoordelijk voor de actie die ze ondernemen.. Als ze gewoon naar de site gaan van het concert of danceevent dan staat daar aangegeven waar ze verkocht worden en voor hoeveel! Kijk als je een kaartje koop bij een oplichter en hem niet krijgt en wel weet dat je er meer voor betaald dan de daadwerkelijke prijs, ja dan is het balen! En kan je er niet veel aan doen.. Ik ben absoluut geen voorstander van kopen bij onbekenden tenzij er een aankoop bewijs is..
    Hou dus zelf rekening met wat je betaald en waar!

      /   Reply  / 
  9. Ramon

    UPDATE: Ticketmaster heeft nu ook zijn eigen commerciele ticketbureau! getmein heet dit dubieuze project. Voor mij voldoende om alles van Ticketmaster te mijden! Alleen Live Nation en Eventim zijn nu nog te vertrouwen.

      /   Reply  / 
  10. peter

    je weet toch dat je overall getild wordt toch, auto-garage,s,enz enz , maar als je plaats bij een concert toch goed is, dan ben ik blij, wat zou die prijs mijn dan doen(voor ticket) me dag verzieken echt niet !!!!!

      /   Reply  / 
  11. Gedupeerde TicketForSale

    TicketForSale verkoopt illegaal tickets door. Deze tickets zijn op naam en dus waardeloos.

    Vorig jaar kocht ik twee tickets voor het concert van Madonna in Werchter. Toen ik op Google zocht leek het of ik die officieel kon kopen bij TicketForSale. Niets op hun site wijst er op dat zij niet gemachtigd zijn om tickets te verkopen voor de concerten die zij aanbieden.

    Maar niets is minder waar. TicketForSale koopt via paritculieren tickets in die op naam staan en niet mogen worden doorverkocht. Deze tickets worden door de organisator (in dit geval teleticketservice) geanuleerd wanneer blijkt dat ze worden doorverkocht.

    Dit wil zeggen dat je een waardeloos tikket hebt gekocht. Niet fijn om ter plaatse te ontdekken.

    Verder houden ze zich niet aan de ticket garantie in hun algemene voorwaarden:

    ” Indien de tickets u geen toegang verschaffen tot het event omdat deze bij de entree ongeldig blijken te zijn, betaalt Ticketforsale het volledige bedrag aan u terug”

    Ze hebben mij een jaar aan het lijntje gehouden met het bericht dat ze mij zouden terug betalen maar uiteindelijk betalen ze geen cent terug.

    Daarnaast zijn de prijzen van TicketForSale veel duurder dan als je ze rechtstreeks bij de organisator zou kopen. Ik heb per ticket 185 euro betaald in plaats van de 80 euro vermeld op het ticket. En dat op het moment dat er nog tickets beschikbaar waren. Spijtig genoeg is dat bij de aankoop niet duidelijk.

    Denk dus twee maal na voor je tickets koopt bij TicketForSale.

      /   Reply  / 
  12. Ramon

    Koop alleen bij Live Nation! Dit is het enige ticketbureau dat tickets mag verkopen voor Mojo. Mojo is de cocertorganisator, mocht Mojo te weten komen dat andere ticketbureaus hun kaarten verkopen worden die gelijk ongedig gemaakt en opnieuw in de verkoop gedaan.

    Als je zo’n ticket hebt kom je de zaal niet in! In Nederland zijn we hard op weg nar wetgeving op dit gebied. Nogmaals:www.weetwaarjekoopt.nl

      /   Reply  / 
    1. Ramon

      (Sorry voor de taalfouten, beetje snel gedaan…)

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>