Songfestival-poll: Alain, Trijntje of Dotan?

Wie vertegenwoordigt Nederland op het zestigste Songfestival?

De geruchtenmachine rond de Nederlandse inzending voor de zestigste editie van het Eurovisie Songfestival draait op volle toeren. De namen die circuleren zijn Alain Clark, Dotan en Trijntje Oosterhuis. Zij kan solo of met de Ladies of Soul.

Media melden dat singer-songwriter en ex-Krezip frontvrouw Jacqueline Govaert ook door de omroep Avrotros gepolst is, maar in een vroeg stadium afhaakte.

Trijntje

Zaterdag werd Trijntje als een van de opties onthuld door het AD. Dat is zondag door Glennis Grace ontkend. Wellicht was de bron van de krant twijfelachtig of was de lekkage simpelweg bedoeld om de reacties van het publiek te peilen.

Die reacties waren gemengd. Sommigen zijn heel negatief, tot schelden en beledigen aan toe. Dat zegt niks want dat gebeurde bij Anouk en Ilse & Waylon ook. Artiesten die Nederland vertegenwoordigen moeten een dikke huid hebben. Het regent pas uitingen van lof en hulde als er op het festival gepresteerd wordt.

Serieuze reacties gaan over de stijl en liedkeuze. Fans willen in ieder geval geen “tweede Toppers” in de zin van: een ouderwetse over-the-top-glitter-act. De naam van Anouk als mogelijke liedschrijver komt in de commentaren geregeld terug.

Ik volg die redenatie. Als Trijntje (of Ladies of Soul) het wordt dan wel met een moderne, stijlvolle productie. Met allure. Zoals bijvoorbeeld Zweden vorig jaar.

Alain

Het AD beweert dat het vroege uitlekken van zijn naam wrevel wekte bij de Avrotros. Ik denk dat dat wel meevalt. Ze willen vast een verrassingseffect, maar dat moet toch vooral straks in mei gebeuren, in de drie minuten op het podium.

Alain heeft gezegd dat meedoen aan het Songfestival hem leuk lijkt maar dat er nog niets zeker is. Als hij gekozen wordt dan gaat hij daarna een song schrijven. Daarbij heeft Alain een voorkeur voor een ‘klein liedje’, geen glittershow.

Na het lekken van Trijntje’s naam zijn de commentaren over Alain positiever geworden. Ondanks het voorbehoud in het AD zien veel fans hem als de meest waarschijnlijke optie. We kunnen als Nederland met hem voor de dag komen.

Ik ben het daarmee eens. Er is geen kritiek te bedenken om Alain niet te sturen. Hij is gewoon top. De enige reden zou zijn dat er een deal komt met een andere artiest, maar dat doet niets af aan Alain. Hij blijft dan favoriet voor komende jaren.

Dotan

We kunnen er niet omheen. Veruit de meeste positieve reacties gaan over Dotan. Zowel algemene muziekliefhebbers als hardcore Songfestivalfans zijn enthousiast. Hij past volgens velen het beste in het rijtje Anouk en The Common Linnets.

Om Dotan hangt ook een sfeer van, mocht hij de finale niet halen, weinigen zullen zeggen: ‘hadden we Alain of Trijntje maar moeten sturen’. Als het al een risico zou zijn om Dotan te sturen, dan lijkt het publiek bereid dat risico te nemen.

Hij is dan ook een van de heetste Nederlandse artiesten van dit moment. Nadeel zou kunnen zijn dat Dotan pas is doorgebroken en met Home één grote hit op zijn naam heeft staan. Veel mensen zijn enthousiast op basis die recente hit. Als hij het wordt dan moet hij dus vrij hoge verwachtingen zien waar te maken.

Maar Dotans hele album is een hit, en hij is jong, fris en heel charismatisch. Om niet te zeggen: knap aantrekkelijk. Hij zou een opwindende keuze zijn.

Planning

Het Eurovisie Songfestival 2015 vindt plaats op 19, 21 en 23 mei. Binnen twee weken komt omroep Avrotros met de naam van onze artiest. Daarna zal het waarschijnlijk nog vele maanden duren voordat het liedje wordt onthuld.

Mijn conclusie is genuanceerd. Ik zou met elk van deze drie acts blij zijn. Het liedje en de podiumpresentatie volgen pas op een veel later moment. Ik vind het al geweldig dat wij deze topartiesten als serieuze opties kunnen bespreken.

Tot twee jaar geleden was dit toch allemaal onrealistisch wensdenken geweest. Ze zijn alle drie top, dus je kan in deze poll meerdere keuzes aanvinken.

Eurovisie Songfestival 2015?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

facebook share facebook share

13 Reacties // Reageer

13 thoughts on “Songfestival-poll: Alain, Trijntje of Dotan?

  1. Henk

    Ik ben het helemaal met je eens Marcus! Maar ik zou toch voor Trijntje kiezen maar dan wel met die voorwaarde dat het zo’n powersong wordt zoals er een paar op haar laatste cd staan. Dus met samenwerking van Anouk.

      /   Reply  / 
    1. Henk

      Overigens vind ik het jammer dat Leonie Meijer haar song ‘Won’t come back’ niet bewaard heeft voor het Eurovisie Songfestival. Er zou dan wel eerst iets aan haar performance gedaan moeten worden. Maar ik durf te wedden dat zij hoog zou zijn geëindigd. Maarja dat zullen we dus nooit weten.

        /   Reply  / 
  2. BéTé

    Pardon!! Is er geen kritiek te bedenken om Alain niet te sturen????

      /   Reply  / 
    1. Marcus Lucas Auteur

      Hm, ik had beter kunnen schrijven: ‘ik kan geen kritiek bedenken’ maar kritiek op Alain wordt volgens mij al snel arbitrair.

        /   Reply  / 
      1. BéTé

        Ik kan me het laatste wapenfeit (lees hit) van Alain bijna niet eens meer herinneren. Sinds zijn doorbraak in 2008 met een paar hits is hij – mijns inziens – de weg behoorlijk kwijt. Hij kan wel weer wat aandacht gebruiken en ik kan me voorstellen dat hij juist om die reden dolgraag mee wil doen.
        Maar met hem gaan we echt niet scoren hoor!!

          /   Reply  / 
  3. Robin D.

    Dotan zou ik het liefst zien gaan. Trijntje vind ik niets te standaard.

      /   Reply  / 
  4. ArjanH

    Heel naïef dat mensen zo lyrisch zijn over Dotan. Hij heeft 1 hit gescoord en alle mensen vinden dat hij daarom zou moeten gaan? Ik en vele mensen met mij weten niet eens hoe hij live klinkt of wat hij uitstraalt op het podium. Heel raar dit..

      /   Reply  / 
    1. Yoshi

      Kensington zou ook een topact zijn! Lisa Lois samen met Niels Geusebroek lijkt me ook een mooie combi

        /   Reply  / 
    2. Nico

      Maar we weten wel wat die anderen uitstralen.

        /   Reply  / 
  5. @lbert

    Dotan is denk ik wat aan de vroege kant, zou meer ervaring op moeten doen, Trijntje heeft een goede stem maar weinig/ geen uitstraling, Alain is dan de beste van de 3 al mag er van mij volgend jaar wel eens iets pittigs gaan, een goede zangeres an een erg strakke dance productie !!

      /   Reply  / 
  6. Jos

    Off-topic: Komt er nog een bericht over Pineapple Morning, de nieuwe single van Jett Rebel?

      /   Reply  / 
    1. Marcus Lucas Auteur

      Bedankt voor de tip! Ik had een bookmark gezet op de clip, en na jouw verzoekje heb ik nu meteen een bericht geplaatst!

        /   Reply  / 
  7. Johan van de Velde

    Ja, en is niemand opgevallen dat Home iets weg heeft van Teardrops (winnende liedje)?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>