RamBam bewijst manipulatie, koopt hit in Single Top 100

Tv-programma komt met bewijzen, koopt hit voor ‘paar duizend euro’

Het VARA-programma RamBam heeft samen met de band Drukwerk een notering in de Single Top 100 gekocht. Het spraakmakende tv-programma wil daarmee aantonen hoe makkelijk deze hitlijst is te manipuleren.

Schijn Een Lichie Op Mij komt deze week binnen op de 32ste plaats. De makers van Rambam zeggen dat zij daar enkele duizenden euro’s voor hebben betaald. Drukwerk, een band die populair was in de jaren ’80, werkte mee aan de stunt.

Hoe de manipulatie precies in zijn werk gaat zal maandagavond te zien zijn in de uitzending van Rambam. Ze laten nu al wel los dat Drukwerk is benaderd om het vertrouwen van de samenstellers van de Single Top 100 te winnen. In hoeverre men bij de hitlijst op de hoogte was, zullen we maandag zien.

Eind vorig jaar kwam de Single Top 100 in opspraak toen Gordon een zeer twijfelachtige nummer 1-hit scoorde. Erik de Zwart, voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40, een concurrerende hitlijst, sprak zich uit over het bedrog.

Het is vaker voorgekomen dat er in de Single Top 100 ongeloofwaardige noteringen staan. Naast Gordon zijn er eerder ook twijfels geweest over hitnoteringen van onder meer ook Gerard Joling, Dries Roelvink en Byentl.

Hier op NLpop bespreken we de Single Top 100 al jaren, maar met een onafhankelijke en zo nodig kritische blik. We bekijken ook andere factoren. Hoe ontwikkelt een nummer zich in iTunes? Hoeveel views en reacties haalt een videoclip? Hoeveel aandacht is er in (sociale) media voor een release?

Op die manier probeer ik als blogger het kaf van het koren te scheiden. Dat gaat prima, de echte hits komen dan altijd bovendrijven. Maar ik ben reuze benieuwd naar alle details over de geslaagde manipulatiepoging! Maandag volgt meer.

RamBam maandagavond 21.55 uur, Nederland 3.

facebook share facebook share

46 Reacties // Reageer

46 thoughts on “RamBam bewijst manipulatie, koopt hit in Single Top 100

  1. Yoshi

    Dat van Byentl was allang duidelijk, zij moet gediskwalificeerd worden mbt het uit brengen van muziek. Leer op een eerlijke manier te scoren.

    Gordon of Joling weet ik niet.

      /   Reply  / 
  2. Johan van de Velde

    Goh, eindelijk een heuse actie om de hardnekkige geruchten te bewijzen.

    Echt goedkoop is een nr 32 positie niet, maar zo kun je natuurlijk wel meer interesse kweken (hypen) dan wel een kleine hit flink vergroten.

    Ben benieuwd naar het TV-programma.

      /   Reply  / 
    1. Nico

      Een kleine hit flink vergroten, zelfs tot nr. 1.

        /   Reply  / 
      1. Ronald

        Er is een man die daar heel bedreven in is; John de Mol. Covers uit TV programma’s die totaal niet aanslaan maar wel op 1 komen… Goed dat RamBam dit aankaart.

          /   Reply  / 
        1. Marcus Lucas Auteur

          Dat is onwaarschijnlijk, en kan niet bewezen worden. De scores van talenten uit The Voice lopen gelijk met scores in iTunes, views op Youtube en aandacht in (sociale) media. Uit een show als De Beste Singer-Songwriter komen ook zulke hele grote hits voort, en daar kijken tien keer minder mensen naar. De tv is nu eenmaal erg invloedrijk. Een optreden in DWDD of RTL Late Night heeft ook veel invloed. Gezien de kijkcijfers van The Voice zijn die scores dus echt.

            /   Reply  / 
          1. Ronald

            Ja dat geloof je echt he, Marcus. Het komt voor die manipulatie maar als het om The Voice gaat ineens niet… als er een programma zich met manipulatie bezighoudt is het wel The Voice. Zie je ook aan die plaatjes, ze pieken hoog, maar twee weken later kelderen ze als een baksteen. ‘n Bewijs van dat die plaatjes niet echt leven dus.

              /  
        2. Bart

          Ik ben het daar echt niet mee eens Ronald. Altijd maar die talentenjacht erbij halen. Ik begrijp die kortstondige hits wel. Er kijken 2,5 miljoen mensen naar zo’n talentenjacht, die allemaal een favoriet hebben. Een groot gedeelte schaft die singles aan van hun favoriet. Logisch dat die singles kort en hoog gaan scoren. Het is een hype. Dat heeft toch niks met manipulatie te maken. Dat van bijvoorbeeld BYentl vind ik wel verdacht.

            /   Reply  / 
          1. Ronald

            Waarom niet een talentenjacht ertbij halen? Er wordt volgens mij krampachtig aan het beeld vastgehouden dat het daar niet bij gebeurd. Terwijl dat de shows zijn waar het meeste wel gebeurd. Bij Idols schijnt in het contract gestaan te hebben dat een Top 10 notering noodzakelijk was om met desbetreffende deelnemer verder te gaan, dus werd er gemakshalve maar een top 10 (nog beter nr 1)-hit bewerkstelligd.
            Maar ja zulke kritiek op talentenshows is als vloeken in de kerk blijkbaar.

              /  
          2. Bart

            Zo krampachtig is dat niet. Jij ziet toch ook wel dat dit tv programma een miljoenenpubliek bereikt.Of je dat nu leuk vind of niet. Als een klein gedeelte de single aanschaft is het al een kortstondige hit de week na de show….Er zijn genoeg mensen die die singles kopen van hun favoriet.

              /  
          3. Nico

            Jammer dat de uitdrukking “hit” hiervoor mag gelden. “Hype” is misschien een beter woord.
            Bij een hit stel ik me toch echt iets anders voor.

              /  
          4. Johan van de Velde

            Met zulke hoge kijkcijfers en lage download-aantallen hoeft slechts een klein gedeelte van de kijkers hun favoriet te downloaden om een chart positie te behalen.

            Dat neemt niet weg dat Talpa/ 8Ball natuurlijk weldegelijk de nodige manupilatie-maatregelen treft.

              /  
          5. Bart

            Ben ik met je eens Nico. Het is ook een hype. Maar ik geloof wel dat heel veel mensen deze plaatjes aanschaffen. En daar hebben we het nu over.

              /  
          6. Nico

            Die verkoopcijfers vallen zwaar tegen, daarom is die lijst zo makkelijk te beïnvloeden.
            Voor € 1500,= sta je er al een paar weken in. De hoogte van de positie is afhankelijk van degene met een ruimer budget (of een echte hit).
            Er zijn tussenpersonen die het voor je kunnen regelen. Ze rekenen echter een flinke provisie, dus als je zelf de knowhow hebt, kom je hoger.

              /  
          7. Nico

            Ik wil er nog aan toevoegen, dat in de periode dat Rambam bezig was er extra veel concurrentie was. Check de lijst op Nederlandse producten (carnaval),

              /  
      2. Johan van de Velde

        Inderdaad Nico. Zoals de ‘Nr 1′ van Gordon.

          /   Reply  / 
        1. Nico

          Volgens Marcus kan niets bewezen worden, behalve Gordon dan natuurlijk (vindt hij). Wat er in werkelijkheid gebeurt door hier onverdachte artiesten, noemde ik eerder verkopen “behaald met doping”.

            /   Reply  / 
  3. Yoshi

    En toen ook met Hind die zomaar op 11 stond met Make It Count. Haar miljonairs liefje zal daar vast een aandeel in hebben gehad.

      /   Reply  / 
  4. Hans

    “Op die manier probeer ik als blogger het kaf van het koren te scheiden. Dat gaat prima, de echte hits komen dan altijd bovendrijven.”

    In de periode dat jij hier blogt, je er nog niet op kunnen betrappen, maar hier maak je toch echt een ‘Roggeveentje’ ;-) !

      /   Reply  / 
    1. Nico

      Ik weet niet precies wat je bedoelt met “Roggeveentje”, maar hier worden sommige hits inderdaad geslikt voor zoete koek. Onnozelheid troef.

        /   Reply  / 
      1. Ronald

        Onnozelheid troef is ook die talentenshows er niet van te verdenken…

          /   Reply  / 
        1. Nico

          Ook De Glimlach Van Een Kind even laten pieken op 4.

            /   Reply  / 
    2. Marcus Lucas Auteur

      Ik weet niet wat je bedoelt met ‘Roggeveentje’ maar ik beschouw het als compliment want Herman heeft het blog heel goed opgebouwd! Hij heeft ook veel over dit onderwerp geschreven, en daar hou ik rekening mee als er weer nieuws is. In de zin van: hoe zou Herman dit aangepakt hebben? Misschien dat die zin daardoor op soortgelijke toon is.

        /   Reply  / 
      1. Nico

        Ik heb toch de indruk dat het niet als compliment bedoeld is, eerder een wake-up call.

          /   Reply  / 
  5. Theo

    wat is manipuleren?
    De top40 wordt altijd al gemanipuleerd. Het is bekend dat Erik de Zwart een hater is van het nederlandse lied. De top 40 wordt mede bepaald door airplay. In hilversum draait men gewoon geen nederlandse muziek dus komen die jongens nooit in de top40.

    Laten we blij zijn dat nederlandse artiesten nog een beetje aandacht krijgen. We zijn al te veel afhankelijk van de Grote jongens.
    In mijn jongere jaren heb ik zelf dj’s moeten betalen om iets gedraaid te krijgen.
    Laten we nu aub niet hypocriet worden.

      /   Reply  / 
    1. Johan van de Velde

      “We”?
      Spreek voor jezelf, Theo.

        /   Reply  / 
  6. Theo

    Je begrijpt wat ik bedoel Johan.
    Zelf programma’s als Rambam worden gemanipuleerd.
    Wie zegt mij dat de downloads illegaal zijn?
    Als ze worden gekocht zijn ze toch legaal?
    Wie zegt mij dat 1persoon dat doet?
    Is een cd gratis weggeven bij een bepaald product wel legale verkoop?
    is telkens een lied maken met een andere naam erin wel legaal?
    Bij zogenaamde instores worden cd’s gescand zonder dat ze worden verkocht. Wel legaal?
    De internationale artiesten betalen tonnen voor marketing en publiciteit. Wel legaal?

      /   Reply  / 
  7. Frankly

    Ik vind die verontwaardiging over gerommel met downloads in de top 100 ook wel een beetje achterhaald dit speelt zich toch al jaren af ? met absolute dieptepunt Powned van 1 naar 74. sindsdien ben ik die top 100 niet meer serieus gaan nemen Die 32 ste plek van Drukwerk vind ik dan nog wel meevallen . Tussen 2008 en 2013 werd er veel meer gerommeld in die lijst.

      /   Reply  / 
    1. Ronald

      Als je alle eigenlijk niet hits uit de Top 100 filtert, houd je m.i. een kleine hitlijst over, dan kom je niet aan de 100.
      Alles wat uit grote commerciele shows als The Voice komt wantrouw ik. Het zegt het al, het is een commerciele show, waar veel geld verdiend moet worden. Lijkt dat met een deelnemer niet te gebeuren dan worden er heus wel maatregelen getroffen om een flop te voorkomen. Als die deelnemers wat los genaakt hadden hadden ze heus wel een carrière gehad. Grootste voorbeeld vind ik wel de plotselinge nr 1 hits van ene Sandra van Nieuwland, leuk even wat hitlijstrecords creeren…

        /   Reply  / 
      1. Bart

        En toch doet Sandra het nog steeds goed..Haar 2e album doet het ook nog steeds goed. Enne Ronald als je ook maar 1 nummer uit de top 100 filtert, houd je al geen 100 meer over…..

          /   Reply  / 
    2. Johan van de Velde

      Frankly, ik geloof niet dat iemand hier (nog) verontwaardigd is, maar een misstandje is al die manupilatie natuurlijk wel.
      Ook al vindt dat al jaren plaats.
      Vind het dan ook interessant dat er onderzoek naar is.

        /   Reply  / 
    1. Bart

      Net als het voorbeeld van “de glimlach van een kind “; Dan is het toch ook logisch dat een liedje uit een talentenjacht wel scoort. één van de best bekeken programma’s van het jaar. Als 2,5 miljoen mensen je optreden zien en het goed is, vind ik het niet raar dat het de week daarna in de hitlijsten staat. Vind ik geen manipulatie.

      Toch zijn er veel voorbeelden te noemen van “hits” die niks doen ik de top 40, maar wel in de top 50. En ook andersom. Radio 3fm en Radio 538 pushen toch hun eigen singles door ze veel te draaien en ze daardoor de hitlijsten in te krijgen. Dan kan toch niemand ontkennen.

        /   Reply  / 
  8. Nico

    Het is niet raar als De Glimlach Van Een Kind na t.v. exposure binnenkomt in de iTunes lijst.
    Als het nummer echter na een week zo’n beetje uit de iTunes lijst is verdwenen, maar toch flink door blijft stijgen in de GFK Top 100, wordt geprobeerd van een klein hitje toch een succes te maken. Dat kunnen ze niet laten floppen.

      /   Reply  / 
  9. Serge

    Iedere chart is beinvloedbaar. Zowel de Single Top 100, alsook de Mega Top 50. Ik ben benieuwd of de naam/namen van de toko ook genoemd gaan worden die het manipuleren mogelijk maken.

    In the end is het natuurlijk gewoon marketing dat bedreven wordt. Niks meer en niks minder….

      /   Reply  / 
    1. Nico

      Ik denk dat ik de Toko wel ken, een boeker. Maar dat is slechts het topje van de ijsberg, want de connecties die gebruikt worden reiken veel verder dan deze persoon en bestrijken het hele download systeem met meerdere soortgelijke tussenpersonen.

        /   Reply  / 
      1. Serge

        En het ergste is dat er 2 grote platenmaatschappijen (op Nederlandstalige vlak) zijn die in NL de downloadportal technisch bestieren. Tja, wat zal daar allemaal in mogelijk zijn he?!Niet heel vreemd dat artiesten als Gebroeders Ko en Frans Duijts zo vaak zo hoog staan.

        Maar in the end: het is gewoon marketing…..

          /   Reply  / 
        1. Nico

          Ja, die twee. Die hebben het grootste deel in handen.

            /   Reply  / 
  10. Bart

    Was leuk om een keer te zien. Maar ik ben zeker niet overtuigd dat dit alleen voor de single top 100 geld. Elke hitlijst heeft zo z’n eigen manier.

      /   Reply  / 
    1. Serge

      Elke lijst is manipuleerbaar. Dat mijnheer De Zwart zegt dat er geen manipulatie bij zijn lijst mogelijk is: bullshit. 1 enveloppe levert een plaatsje op in die lijst. iTunes Top 30; manipuleerbaar. Youtube: manipuleerbaar. Lijsten bij de TROS, RadioNL en TV Oranje: manipuleerbaar.

      Maar, misschien is het wel eens goed dat die blagen in Volendam, Baarn en Eindhoven op hun bek gaan.

        /   Reply  / 
      1. Nico

        Ik merk dat je op de hoogte bent.

          /   Reply  / 
  11. Ronald

    Prachtige uitzending van Rambam.

      /   Reply  / 
    1. Johan van de Velde

      Hmmm, prachtig? Nou nee.

      Vind het wel prima dat Rambam deze manipulatie aan de kaak stelt, maar waarom kan dat niet een beetje professioneler gebracht?

      Door het klungelige acteren van de Rambammers lijkt het een beetje op een kinderprogramma en worden we als kijker nogal betutteld.

      Ik heb het met moeite kunnen afkijken.

        /   Reply  / 
      1. Ronald

        Nou ging het mij ook niet om het acteren, Johan, maar het was het onderwerp wat me interesseerde. het bevestigde alleen maar mijn vermoedens. Iets wat ik hier al jaren beweer, veel hits moet je met een flinke korrel zout nemen, zeker w.b. het volks-en-talentenjachtsegment. Hits wat uiteindelijk toch geen hits zijn…

          /   Reply  / 
        1. Bart

          Dus jij vergelijkt een top 20 notering van een totaal onbekende volkszanger die vanuit het niets een hit scoort……….met een nummer een tv show ( waar 2,5 miljoen mensen naar kijken ). Inderdaad zeer ongeloofwaardig dat zo’n nummer uit één van de best bekeken tv programma’s gedownload word…….zucht.

            /   Reply  / 
          1. Ronald

            ja dat doe ik inderdaad. Ze bewandelen uiteindelijk dezelfde weg,een stevige piek, om de week daarop weer 50 plaatsen of meer te dalen. Geen natuurlijk verloop van een hit m.i. Daarbij je hebt zoveel keus bij die shows dat er van een deelnemer nooit 2,5 milj. gedownload worden, er zijn mensen met andere favorieten, en niet-downloaders…

              /  
          2. Bart

            hah, ach laat maar!

              /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>