Songfestival 2013: De concurrenten van Anouk tot nu toe

Anouk kan het moeilijk krijgen • Veel sterke zangeressen in eerste halve finale

Met nog zo’n twee weken te gaan voordat de TROS en Anouk het liedje bekendmaken waarmee de zangeres ons land zal vertegenwoordigen op het komende Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö, een bespreking van de competitie tot nu toe.

Ongeveer de helft van alle liedjes is inmiddels bekend. Er doen dit jaar in totaal 39 landen mee, waarvan er 16 uitkomen in de eerste halve finale, met daarin Anouk voor Nederland.

Nederland is in de eerste helft van die halve finale geloot, samen met Oostenrijk, Kroatië, Denemarken, Estland, Rusland, Slovenië en Oekraïne. Van die acht hebben zeven hun artiest en/of liedje inmiddels gekozen. Zes van die zeven (inclusief Anouk) zijn solozangeressen met behoorlijke vocale kracht.

Denemarken: Emmelie de Forest – Only Teardrops (youtube)
In polls en bij de bookmakers gaat Denemarken momenteel aan kop. Dit is de sterkste inzending die tot nu is gekozen. Haalt de finale zo goed als zeker.

Rusland: Dina Garipova – What If (voorbeeld)
Vandaag werd bekend dat Rusland de winnares van The Voice naar Malmö stuurt. Het lied (een Zweeds-Russische coproductie) is nog niet te horen, maar ingewijden melden dat het nummer klinkt als de soundtrack van Titanic. Celine Dion-achtig dus.

Slovenië: Hannah Mancini – Straight Into Love (youtube)
De Amerikaanse zangeres Hannah Mancini woont al enkele jaren in Slovenië, en deed daar twee jaar geleden mee aan de voorronde voor het Songfestival. Nu is ze als interne selectie gekozen met een uptempo poptrack. Hoe dit live zal klinken blijft afwachten.

Oostenrijk: Natália Kelly – Shine (youtube)
Opnieuw een zangeres met een lied dat goed in elkaar steekt. Een mooie climax aan het eind. Ik vind dat zij vocaal gezien geen concurrent voor onze Anouk zou moeten zijn, maar je weet het met dit soort kitscherige climaxen nooit. Het kan zo de finale halen.

Oekraïne: Zlata Ognevich – Gravity (youtube)
Weer een ballade. Geen slecht lied, maar Zlata’s vocalen zijn erg scherp. Toch is ze echt niet kansloos, al was het maar omdat veel van haar buurlanden in deze halve finale zitten.

Kroatië: Super Klapa – Mižerja (youtube)
Van deze inzending is alleen een snippet beschikbaar. De kans dat dit de finale haalt is klein, maar niet uitgesloten, met veel zangeressen in onze halve finale vallen ze extra op.

Dan de tweede helft van de eerste halve finale, waarin ook België uitkomt.

Wit-Rusland: Alyona Lanskaya – Rhythm of Love (youtube)
Het is nog niet zeker of Alyona met dit lied naar Malmö afreist. Ze won er de nationale finale mee, maar ze overwegen om haar met een ander lied te sturen. Ze zou geen competitie voor Anouk moeten zijn, maar ze zal wel wat punten krijgen van buurlanden.

België: Roberto Bellarosa – Love Kills (youtube)
De eerste versie was niet goed genoeg. Roberto, winnaar van The Voice Belgique, zong ook nogal vals in de tweede helft van het nummer. Er komt binnenkort een hele nieuwe versie van het nummer uit. De producers hebben het lied flink onder handen genomen.

Cyprus: Despina Olympiou – An Me Thimase (youtube)
Weer een zangeres met weer een powerbalad. Saai, maar slecht is het niet. Pluspuntje: Griekenland zit in de andere halve finale, en kan hier dus geen 12 punten aan geven.

Litouwen: Andrius Pojavis – Something (youtube)
Een vrij droog Britpop-achtig nummer met een bizarre stage-act, waarbij de zanger allerlei gekke bekken trekt. Ik vind het niet finalewaardig, maar je weet het nooit. Bij de bookmakers staat deze inzending in ieder geval nu al heel laag.

Montenegro: Who See feat. Nina Žižić – Igranka
Dit liedje is nog niet vrijgegeven, maar het wordt een uptempo hiphoptrack met vrouwenvocalen in het refrein. Rappers halen meestal de finale in het Songfestival niet.

Dan resten in de eerste halve finale nog Ierland (kiest komende vrijdag), Estland (2 maart), Servië (3 maart) en Moldavië (16 maart). Het liedje waarmee Anouk namens Nederland deelneemt wordt begin maart bij de TROS bekendgemaakt. Een exacte datum, en vorm waarin dat gebeurt, kunnen we vermoedelijk een dezer dagen verwachten.

In de tweede halve finale zijn inmiddels al liedjes gekozen door onder meer Finland, IJsland, Malta, Griekenland en Zwitserland. Die zal ik niet stuk voor stuk bespreken, maar gemiddeld genomen zijn de liedjes in onze halve finale tot nu toe beduidend beter.

Reeds geplaatst voor de finale zijn Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Spanje (de zogenaamde ‘Grote Vijf’) en het gastland Zweden, de winnaar van vorig jaar. Duitsland heeft gekozen voor de bekende eurodance-act Cascada met het liedje Glorious.

facebook share facebook share

29 Reacties // Reageer

29 thoughts on “Songfestival 2013: De concurrenten van Anouk tot nu toe

  1. Arjan Hensens

    Ben erg benieuwd naar het nummer van Anouk. Vind het alleen al gaaf dat ze zo’n groot podium krijgt. Twijfelen aan haar doe ik niet dat ze een wereldster is heeft ze allang bewezen. Haar stem, uitstraling het hele plaatje van haar klopt altijd perfect. Als artieste is zij echt uniek. Ik ben erg benieuwd naar haar nummer. Ze kan enorm verrassen qua sound. wordt het ene typisch Anouk nummer? Een ballad? Een soulnummer? Ik ben erg benieuwd, de spanning loopt aardig op. Nog nooit hebben we zo lang moeten wachten.

      /   Reply  / 
  2. henk

    Leuk item! Hou`m er in, zou ik zeggen.

      /   Reply  / 
  3. Johan van de Velde

    Ook zeer benieuwd naar de song van Anouk. En Arjen, misschien is ze in de ogen van een fan een wereldster, realistisch is dat natuurlijk niet.

      /   Reply  / 
  4. Arjan Hensens

    Een wereldster is ze niet als je naar haar succes kijkt internationaal. Maar ze heeft zeker wel het niveau en de x factor van een wereldster.

      /   Reply  / 
  5. Kamper

    Wereldster? Heb ik iets gemist. Zelfs in Belgie kent vrijwel niemand anouk.

      /   Reply  / 
  6. bingocharts

    Volgens mij heeft Nederland het dit keer een gunstige loting gehad. Jammer dat er twee landen in zitten, Rusland en Oekraïne, die eigenlijk altijd doorgaan. Verder denk ik dat Denemarken de finale ook zal halen..

      /   Reply  / 
  7. Peterke!

    Dat is onzin Kamper. In België is Anouk ook zeer geliefd. Haar albums verkopen daar zeer goed. Ik ben heel blij dat ze gaat en ben ook heel benieuwd wat voor nummer het is. Ik maak me ook echt geen zorgen. Ze staat er en geeft zeker weten een heel goed optreden. Ik kan niet wachten! Het nummer van Cascada is trouwens ook helemaal te gek naar mijn mening.

      /   Reply  / 
  8. Kamper

    Gunstige loting? Het hangt gewoon van het liedje af dat we insturen straks. Afwachten dus. Alhoewel de kansen voor ons erg klein zijn met een oudere zangeres op ESC. Je concurreert meestal met bloedmooie, sprankelende zangers en zangeressen. Die óók nog kunnen dansen en zingen.

      /   Reply  / 
  9. Tom

    Het klop niet dat in Belgie bijna niemand Anouk kent.
    Ze heeft daar verschillende keren in de top 40 gestaan.

      /   Reply  / 
  10. henk

    Wat een bijzondere opmerking maakt Kamper met “Zelfs in België kent vrijwel niemand Anouk”. Met 19 singles heeft Anouk inmiddels gescoord in de Belgische single charts. Wanneer je haar single “Downhill” samen met Postmen meetelt zelfs 20 hits. Anouk is derhalve het meest populair in België, na Nederland.
    Maar het gaat natuurlijk straks om de song, waarmee Anouk Europa straks moet overtuigen. En die is nog niet bekend. Wat ik zelf niet ongunstig vind voor Anouk is, dat er al heel wat landen proberen mee te liften op het Euphoria succes. Daar ga je in ESF 2013 vast niet mee opvallen of het moet al een ijzersterke compositie zijn. Dat zijn bijvoorbeeld de Noorse en Duitse inzending naar mijn mening niet, hoewel Cascada profiteren kan van internationale bekendheid (net als Anouk)

      /   Reply  / 
  11. bingocharts

    Tuurlijk hangt het ook van het nummer af, maar als je in een poule komt met bijvoorbeeld Turkije, Griekenland, Bosnië, Rusland en Oekraïne, is het wel lastiger in de finale te komen dan wanneer je in een poule as deze zit.

      /   Reply  / 
  12. henk

    Turkije doet dit jaar niet mee; het argument om af te haken is de 50% televoting en 50% jury. Het is nu moeilijker gemaakt om op basis van televootpunten van buurlanden de finale te halen. Kennelijk zit dat Turkije niet lekker. Jammer.

      /   Reply  / 
  13. Kamper

    Nee Henk, ik zou de Belgische (wordt bedoeld Vlaamse) singlechart niet te serieus nemen. Gewoon een marketing en promotielijstje van de Grote Drie.
    De enige artiesten van de bovenstaande line-up die over de grenzen heen bekendheid genieten zijn: ЗЛАТА ОГНЕВИЧ en Who See. Dat is wsl alleen in de voorronde een voordeel, daarna gaat het gewoon om LIED + Performance.

      /   Reply  / 
  14. BéTé

    Pfff … dat er nog steeds mensen zijn die het Eurovisie Songfestival – sinds ‘t Oostblok meedoet – serieus nemen. Spijtig dat iemand als Anouk zichzelf hiertoe verlaagt. Dat is mijn persoonlijke mening en die plaats ik niet om een discussie op gang te brengen. Doe dat dan a.u.b. ook niet

      /   Reply  / 
  15. Marcus Lucas Auteur

    Het levert haar natuurlijk heel veel exposure op. Ze is een eigen platenlabel begonnen, waarbij ze haar nieuwe album uitbrengt, precies in de week van het Songfestival. Het is commercieel, maar dat zijn alle festivals. Alleen naar Pinkpop of Lowlands kijken niet 125 miljoen mensen. Anouk heeft zelf gezegd dat het haar gewoon leuk lijkt om zoiets een keer mee te maken. Nou, gelijk heeft ze. Ik ben trots op haar.

      /   Reply  / 
  16. Johan van de Velde

    @ BéTé. Wat een briljant verzoek. Laten we hier alleen maar persoonlijke meningen plaatsen, maar aub geen recties daarop. Stel je voor dat er een gezonde discussie ontstaat…
    Mijn persoonlijke mening is dat het meedoen van het Oostblok niet zoveel invloed heeft op het winnende liedje als er soms gedacht wordt.
    Geen recties a.u.b…

      /   Reply  / 
  17. Marcus Lucas Auteur

    Haha, Johan. Ja en de meest trouwe block-voters zijn de Scandinavische landen he, niet Oost-Europa. En Griekenland en Cyprus wisselen 12 punten uit met elkaar, en Turkije en Azerbeidzjan, enz. Maar Turkije doet dit jaar idd niet mee. Ze hebben zoveel nieuwe regels ingevoerd om het stemmen eerlijker te maken. In het huidige systeem is het niet mogelijk voor een land om zich voor de finale te plaatsen met alleen maar stemmen van buurlanden.

      /   Reply  / 
  18. Johan van de Velde

    Eens met Marcus. Het is een prima commerciele zet. Niks mis mee.
    Het songfestival is nog altijd ėėn van de best bekeken tv programma’s van de wereld,
    zoniet Europa.

      /   Reply  / 
  19. Kamper

    @Johan van de Velde. Inderdaad, de Ooostblokland hebben bijna zonder uitzondering een zeer grote en hoogwaardige popindustrie. Daar kunne wij in nederland ons helaas (voorlopig?) echt niet mee meten.
    @ Marcus Lucas. Nee ik ben niet trots op Anouk. Omdat ik vind dat het ESC er is om met een , liefst winnend liedje, voor je land, en niet voor de artiest zelf om wat exposure te krijgen.

      /   Reply  / 
  20. Arjan Hensens

    Anouk heeft niets te verliezen, het kan alleen maar positief uitpakken voor haar. Alles voor haar betaald en het is een mooie promotie voor haar nieuwste album die tegelijkertijd gaat uitkomen. Een supermooie ervaring dus!

    Over leeftijd gesproken en uitstraling. Anouk ziet er fantastisch uit, felle energieke uistraling op het podium met een prachtige lach. De Duitse zangeres van Cascada is ook al in de 30… haar act en lichaam vind ik erg lomp wat ik gezien heb tijdens de selectie…

      /   Reply  / 
  21. Ronald

    Anouk heeft alles te verliezen. Het meedoen aan zoiets als ESF doet aan je naam eerder afbreuk m.i. Zal bij veel van haar fans de nodige vraagtekens zetten. In NL is er nooit iemand groter geworden door deelname aan het ESF, althans de laatste 20 jaar niet ofzo.

      /   Reply  / 
  22. Peterke!

    Anouk heeft niets te verliezen Ronald. Of ze nou doorgaat of niet. Haar nummers zullen blijven scoren evenals haar toekomstige albums. Laat staan als ze ook nog doorgaat naar de finale. Ik kijk het Songfestival sinds 2006 en heb NL nog nooit in de finale gezien. Daar mag nu echt eens verandering in gaan komen.

      /   Reply  / 
  23. Ronald

    Nou ik denk dat het onder haar fanschare niet altijd even goed gevallen zal zijn. Peterke! Net zoals het meedoen aan talenetenshows geeft iets als het ESF toch al gauw een stigma.

      /   Reply  / 
  24. Kamper

    Als ik naar het schamele aantal views kijk op haar singles van de laatste jaren is haar ”schare fans” danig geslonken. Dáár hoeft ze zich dus niet druk over te maken.

      /   Reply  / 
  25. Yoshi

    Hmmm ik denk dat het juist vanuit haar fanbase alleen maar toegejuicht word: hun idool op Europese TV en bekendheid. Het heeft Loreen ook aardig een boots in haar carriere gegeven

      /   Reply  / 
  26. BéTé

    Boots? Dat zijn laarzen … naar mijn weten. Je bedoelt vast BOOST :)

    Maar ik denk dat je die 2 niet mag vergelijken. Loreen was een relatief onbekend c.q. nieuwe artiest in Zweden en al helemaal in Europa.

      /   Reply  / 
  27. Kamper

    Loreen onbekend? Loreen was in 2011 niet alleen bekend in Zweden, maar ook in Denemarken, Noorwegen en IJsland. Anouk is slechts wereldberoemd in Nederland. En terecht, want het kwaliteitsverschil is echt groot hoor. Laat jezelf niets wijsmaken Hier is een nummer (”sober”) van Loreen van voor het songfestival: http://www.youtube.com/watch?v=1xXtAhX-eiM Kijk zó maak je goede popmuziek.

      /   Reply  / 
  28. Arjan Hensens

    Loreen beter dan Anouk?? Whaha!!

      /   Reply  / 
  29. Yoshi

    het zijn totaal verschillende zangeressen, dus hun gaan vergelijken lijkt me geen optie. Loreen richt zich meer op het dance genre en Anouk op pop en rock

      /   Reply  / 
  30. Pingback: 'Titel Songfestivalnummer Anouk is Birds Falling Down' | NLpop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>