Songfestival: Anouk op 1 in iTunes, op 3 bij bookmakers

Veel positieve reacties uit buitenland op Nederlandse Songfestivalinzending

De bekendmaking van Birds, het liedje waarmee Anouk ons land zal vertegenwoordigen op het komende Eurovisie Songfestival, zorgde gisteren voor de nodige beroering. De meningen over de song bleken verdeeld. Uit sommige Nederlandse polls bleek dat ruim driekwart er weinig vertrouwen in heeft dat Anouk met Birds de finale kan halen.

Anouk zou veel beter kunnen, het nummer zou te saai en slaapverwekkend zijn, het zou niet geschikt zijn voor het Songfestival. Er verschenen echter ook veel lyrische reacties van muziekcritici, andere muzikanten en muziekliefhebbers die nauwkeurig luisteren.

Het is dan ook een liedje dat je beter een paar keer kan luisteren, en dan nog blijft het een vrij ongrijpbare compositie. Birds is niet makkelijk in een hokje te stoppen. Geen hap-slik-weg-muziek. Een heavy nummer. Mistroostig, melancholiek maar ook inspirerend mooi.

Ondanks, of misschien ook wel een beetje dankzij, de discussie over het liedje, knalde Anouk binnen een halve dag naar de toppositie in de iTunes Top 100. Nou zegt dat niet alles. Andere inzendingen in recente jaren, waaronder Joan Franka, De Toppers en 3JS, bereikten ook de nummer 1 in onze charts. Maar er is meer positief nieuws te melden.

Bij de bookmakers is Nederland inmiddels gestegen tot de derde plek, na Denemarken en Noorwegen. Dat maakt Anouk zowaar tot een favoriet voor de eindoverwinning. Een meer dan uitzonderlijke ontwikkeling. Het is in de moderne mediacratie simpelweg nog nooit voorgekomen dat Nederland tot Songfestivalfavoriet gebombardeerd werd.

Ook dat zegt niet alles. Het komt ieder jaar voor dat bookmakers een inzending als mogelijke winnaar beschouwen, die vervolgens op het festival alsnog jammerlijk faalt. Succes op het Songfestival hangt af van veel factoren. Maar Nederland stond sowieso nooit in de top tien. Verder dan de middenmoot kwamen wij in de afgelopen jaren niet.

Ons eerste doel als Nederland is om eindelijk weer eens de finale van het Songfestival te halen. Met de goede reacties uit het buitenland lijkt dat doel steeds dichterbij te komen.

De TROS heeft een mooi interview met Anouk online gezet op songfestival.nl

Birds
Sad Singalong Songs

Eerder op NLpop: Songfestival: Luister hier naar Birds van Anouk (video)

facebook share facebook share

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Songfestival: Anouk op 1 in iTunes, op 3 bij bookmakers

  1. yoshi

    ze had beter met iets als Woman ofzo aan kunnen zetten. Ik zelf vind het een depressief nummer, maar ik heb er vertrouwen in dat we de finale gaan halen!

      /   Reply  / 
  2. bingocharts

    Ik vind het nummer wel wat mysterieus hebben, en dat past weer erg mooi bij haar stem! Ik ben er wel van overtuigd dat we de finale gaan halen..

      /   Reply  / 
  3. Arjan Hensens

    Nederlanders zijn altijd pessimistisch… Ik neem het ook niet serieus. Ons succes hangt af van de andere Europeanen. Ik zat echt niet te wachten op een Lost rip off of een ander succesnummer. Ik sta volledig achter haar keuze vooral omdat ze puur haar eigen gevoel volgt. Ik ben tevreden als we de finale halen en 2x mag optreden op het festival. Dat is al een overwinning en dit jaar ben ik meer dan ooit overtuigt dat het gaat gebeuren! Alles valt op staat met haar podiumperformance!!

      /   Reply  / 
  4. Frankly

    Dagkoersen itunes

    Anouk loopt gigantisch uit en wordt zo goed als zeker de nr 1 entry dit weekend in Mega top 50 itunes top 30 single top 100 Top 40 is maandag samengesteld toen was Bird nog niet beschikbaar .

    RANK
    ARTIST
    TITLE
    SALES
    1 Anouk Birds 2360
    2 Klangkarussell Sonnentanz (Original Version) 959
    3 Macklemore & Ryan Lewis Thrift Shop (feat. Wanz) 811
    4 P!nk Just Give Me a Reason 737
    5 Rihanna Stay (feat. Mikky Ekko) 664
    6 Bruno Mars When I Was Your Man 516
    7 will.i.am Scream & Shout (feat. Britney Spears) 369
    8 Jebroer Brommer 349
    9 Baauer Harlem Shake 330
    10 Justin Timberlake Mirrors 295

      /   Reply  / 
  5. Johan van de Velde

    Hoewel het nummer mij persoonlijk niet zoveel doet, is dit wel een Eurovisie inzending waarvoor Nederland zich niet hoeft te schamen. Het is een apart liedje geworden. ‘Volwassen’ gezongen en gepoduceerd. Met Marcus eens, dat het wat aan de sound van Lana del Rey doet denken. Eigentijds dus. Eindelijk.

      /   Reply  / 
  6. Henk

    Dit was absoluut niet het idee wat ik had van die Killersong zoals Anouk haar Songfestivallied omschreef. Maar het is een mooi klein liedje wat prachtig wordt uitgebouwd. Niet gecompliceerd, maar eenvoudig. Geweldig gezongen natuurlijk weer door deze fantastische zangeres!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>