Radio 538 op grote voorsprong in concurrentiestrijd

Moordende strijd om de luisteraar zal zeker maandenlang doorgaan

Er ontwikkelt zich op de Nederlandse radio een moordende strijd om de luisteraar, maar vooralsnog is Radio 538 onaantastbaar als populairste zender van het land.

De nieuwe luistercijfers over juni en juli van 2015 zijn vandaag gepubliceerd. Die tonen een verdere groei voor 538. Met de komst van de Coen en Sander Show (foto) vanaf 17 augustus zijn de voorzichten voor de popzender uitstekend.

538 haalt met 12,2 procent het hoogste marktaandeel van de afgelopen tien jaar in deze periode. Reden voor een juichstemming bij de zender. ‘Radio 538 scoort ver boven de resultaten van de afgelopen jaren en we zien het komend half jaar met vertrouwen tegemoet’, aldus een blije programmabaas Dave Minneboo.

Toch moeten we dit relativeren. Het gaat om een tiende van een procent groei ten opzichte van mei en juni. Het is eerder een versteviging, of bevestiging, van de leidende positie die 538 inneemt, dan een plotselinge explosieve groei.

Metamorfoses, verjonging, vernieuwing

Veel boeiender is wat er achter de onbetwiste nummer 1 gaande is. Qmusic staat nu op de tweede plaats met 9,6 procent gevolgd door Sky Radio met 9,3 procent en 3FM met 9,0 procent. Die drie liggen behoorlijk dicht bij elkaar.

3FM heeft een verjongingsoperatie ingezet die de daling in luistercijfers moet stuiten. Qmusic onderging begin deze maand een metamorfose. Met een nieuwe vormgeving – website, logo en slogan – zetten zij de aanval op 538 in.

Ook de kleine pop- en dancezender Slam!FM is ondertussen in actie gekomen, en heeft de naam van het station veranderd in simpelweg SLAM! De zender staat op grote afstand, maar wil vast meeprofiteren van de huidige dynamiek.

Dit alles is interessant om te volgen omdat de luistercijfers van Nederlandse radiozenders jarenlang stabiel en vrij voorspelbaar waren, maar er is nu volop beweging. We kunnen begin volgend jaar pas bredere conclusies trekken. Dan worden de luistercijfers van de belangrijke decembermaand bekendgemaakt.

Luistercijfers juni en juli 2015


Bron: Nationaal Luister Onderzoek (NLO) Foto: Coen en Sander

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>