Buma Cultuur alarm: ‘te weinig NL-talig op radio’

Dramatische cijfers • ‘Persoonlijke smaak samenstellers allesbepalend’

‘Hartenkreet voor Hollandse hits’, opent De Telegraaf maandagochtend op de voorpagina. Buma Cultuur slaat alarm. Uit onderzoek blijkt dat er dramatisch weinig Nederlandstalige muziek te horen is op de publieke radiozenders.

Buma Cultuur liet door TNS Nipo het aandeel Nederlandstalige muziek op de publieke zenders onderzoeken. Slechts 4,6 procent van de honderd meest gedraaide nummers op NPO Radio 1, Radio 2 en 3FM blijkt Nederlandstalig.

Volgens Buma Cultuur-directeur Frank Helmink staat dat in geen verhouding tot de verkoopcijfers en bezoekersaantallen die Nederlandstalige artiesten halen.

‘Kijk naar de populariteit van De Toppers, Guus Meeuwis, of festivals als Dutch Valley en het Mega Piraten Festijn. Ik heb het gevoel dat de persoonlijke smaak van muzieksamenstellers van de zenders allesbepalend is’, aldus Helmink.

Geen quotum

Buma Cultuur ziet overigens niets in een verplicht quotum, zoals in sommige andere landen geldt. Nederlandse platenlabels en artiesten zouden zich niet uitspreken omdat ze bang zijn dat ze dan helemaal niet meer gedraaid worden.

De NPO vindt de kritiek onzin en twijfelt aan het onderzoek: ‘Het geeft geen goed beeld als je alleen maar naar de honderd meest gedraaide platen kijkt.’ Ze wijzen op het Nederlandstalige muziekplatform Sterren.nl en de stimulering van Nederlands talent via bijvoorbeeld de 3FM Awards en de Radio 2 Prijs.

Productie essentieel

Ik heb mij op NLpop in 2013 al uitgesproken over deze toestand. Een quotum vind ik een goed argument om de discussie mee open te breken. Nederlandstalige muziek moet zich blijven vernieuwen. Je kan niet verwachten dat 3FM veelvuldig schlagermuziek gaat draaien. Dat past totaal niet bij het profiel van die zender.

Maar strakke producties, popmuziek van nu, met invloeden uit dance en elektro, kunnen Nederlandstalig heel goed uit de verf komen. Tracks die passen op popzenders. Het gaat niet alleen om de taal, maar ook om de productie. Daar zijn platenlabels, artiesten, componisten en producers zelf verantwoordelijk voor.

Voorbeelden?

In 2013 gaf ik een voorbeeld van Deense pop-acts die singles in twee talen uitbrachten. Ik noemde toen verder The Opposites en Gers Pardoel. Denk nu ook aan Handen Omhoog van Jan Smit en Kraantje Pappie, Discodochter van Mr. Polska en Frans Duijts, en de nieuwe Nederlandstalige single van Anouk.

Er zijn nog veel meer voorbeelden van liedjes en artiesten te bedenken. Popzenders moeten Nederlandstalige releases zeker kansen geven, en platenlabels en artiesten moeten zorgen dat hun releases goed genoeg zijn.

Nog een aardig voorbeeld. Een nieuwe Duitstalige single van elektropop-duo Glasperlenspiel. Het liedje en de vocalen zijn niet heel uitzonderlijk, maar de productie is lekker fris, van nu. Niet ouderwets of afgezaagd. Zo kan het ook!

Video: Geiles Leben

facebook share facebook share

15 Reacties // Reageer

15 thoughts on “Buma Cultuur alarm: ‘te weinig NL-talig op radio’

  1. tammer

    Waarbij het weer verbijsterend is hoe weinig kennis er bestaat over het medium radio. Zowel bij de schrijver van dit blog als bij Buma Cultuur of de Telegraaf.
    Nog 1 keer dan maar.
    Radio gaat over muziek waarbij mensen blijven hangen, NIET, ik herhaal, NIET over de meest populaire muziek.
    Veel Nederlandstalige muziek heeft een hoge wegzapratio. DUS zal een station, dat de luisteraars naar een volgend reclameblok moet brengen, dat WEINIG of NIET draaien. Zo simpel is het.
    Dit wegzalprobleem is niet typisch Nederlands maar speel in grote delen van Europa. Er is maar 1 manier dit te doorbreken: Quota. Creeer een gelijk speelveld voor alle stations.

      /   Reply  / 
  2. LFM

    Ook n discussie die regelmatig terugkeert.zeg.
    Dat het niet gedraaid wordt zal een oorzaak hebben. Het is gewoon een niche in de markt.
    Ik hou van metal,en velen met mij, en metal wordt ook niet gedraaid. En dat terwijl er notabene deze week een metalband op 1 staat in de albumlijst.Iron Maiden. Hoor je metalliefhebbers daarover klagen?
    Het NL produkt heeft zelfs nog een eigen zender, metalliefhebbers moeten sowieso Internetradio op…

      /   Reply  / 
  3. @lbert

    Volgens mij klopt het aardig, de eigen smaak van radiomakers gaat boven die van de liisteraar, nou snap ik best dat de dicerse zenders hun eigen publiek hebben en dat daar ook muziek bij hoort, maar dat kan ook prima Nederlandstalig zijn, waarom zou een NL nummer van Anouk ineens wel kunnen, er zijn zat liefhebbers van nederlandstalige artiesten gezien de verkopen van cd’s

      /   Reply  / 
    1. LFM

      Gezien de successen van metal in de albumlijsten de laatste tijd ook daar maar weer eens volledige aandacht voor…

        /   Reply  / 
      1. tammer

        “metal” en andere stromingen hebben exact hetzelfde probleem als Nederlandstalig (of uberhaupt alles dat anders is dan Engels): Er zappen teveel mensen weg.

          /   Reply  / 
        1. LFM

          Precies. Dus deze discussies slaan nergens op. Er zijn nu eenmaal genres die weinig op de radio te horen. Iron Maiden luister ik toch wel, heb ik geen radio voor nodig.

            /   Reply  / 
          1. tammer

            Het slaat in zoverre ergens op dat het idioot is met Nederlands belastinggeld jaarlijks voor tientallen miljoenen aan auteursrechten te laten wegvloeien naar Engelstalige cultuurproducten. Ook daarom: Quotum!

              /  
  4. tammer

    Elke keer dat een radiostation een bepaald plaatje draait zijn er rechten verschuldigd (op de meeste muziek zitten commerciele rechten als de schrijvers korter dan 70 jaar overleden zijn). Dat kost de belastingbetaler via de staatsradiostations dus tientallen miljoenen per jaar aan rechten. De terecht vraag dringt zich op waarom Nederland in godsnaam Engelstalige cultuur zou moeten subsidieren. Er zijn genoeg internetradiostations die in een evt behoefte daarin voorzien.

      /   Reply  / 
  5. tammer

    2015 is NU al het meest succesvolle jaar voor Nederlandstalige muziek van de afgelopen 10 jaar. Nooit werden er zoveel platen zo vaak bekeken op internet. “Schlagers” zitten daar overigens al jaren niet meer bij.
    De tussenstand van 2015:

    1) Kenny B – Parijs 17.546.000 views
    2) Lil Kleine & Ronnie Flex – Drank & Drugs 16.735.000
    3) Lil’ Kleine & Ronnie Flex – Zeg Dat Niet 7.002.0000 views
    4) Cho – Misschien Wel Hè? 5.621.000 views
    5) Bokoesam, Lil Kleine, , Idaly, Ronnie Flex – No go zone 5.259.000 views
    6) Jebroer ft. Stepherd, Skinto & Jayh – Banaan 4.287.000 views
    7) Monica Geuze – Laten Gaan ft. Ronnie Flex, Mafe, Frenna, Emms 4.257.000
    8) Ronnie Flex, Jandro, Cartiez & Lijpe – Vallen In De Club 3.783.000 views
    9) Ponkers – Praat Amsterdams 3.363.000
    10) Ronnie Flex & SFB – Nigga Als Ik 3.343.000
    11) SBMG – Hoe Het Voelt 3.030.000 views
    12) Two Crooks & Frenna – Meisjes Blijven Meisjes ft. Emms & Ronnie Flex 3.021.000
    13) F1rstman – Round&Round ft Divelorie 2.908.000
    14) Mr. Polska ft. Ronnie Flex – Ravotten 2.829.000 views
    15) Kenny B – Als Je Gaat 2.564.000 views
    16) Lil Kleine, Bokoesam & Cartiez – Dom Dom Dom 2.560.000
    17) Jeroen van der Boom – Mag ik dan bij jou 2.249.000
    18) Fo – Praat Marokkaans Met Me 1.935.000
    19)SFB, Ronnie Flex, Lil Kleine & Bokoesam – Investeren in de Liefde 1.801.000
    20) SFB – Loca 1.703.000 kliks

      /   Reply  / 
    1. Johan van de Velde

      De nummers 1 en 2 van dit YouTube lijstje waren grote hits.

      Nr 17, misschien ook een hitje.

      De rest mag het predikaat ‘hit’ niet dragen.

        /   Reply  / 
      1. tammer

        Je hebt het artikel dus niet goed gelezen. De meeste Nederlandstalige muziek (90.000 nummers per jaar) komt niet op de radio. Dua misschien verwar je de selectie die de radio maakt (vnl engelstalige middle of the road dus) met “hits”.
        Op youtube komen WEL alle plaatjes voorbij en kun je gewoon kijken wat de populairste plaatjes zijn bij het publiek. Een hit is niet hetgeen een radiostation draait, maar hetgeen de meeste mensen leuk vinden. Zo simpel is het.

          /   Reply  / 
        1. Johan van de Velde

          Daar gaan we weer…

          Je kunt populariteit niet meten met YouTube views alléén.

            /   Reply  / 
        2. Calypso

          Misschien verwar jij “hits” in de context van muziek wel met “hits” in de context van muisklikjes op het WereldWijdeWeb.

          Er is legio muziek die niets doet op YouTube maar wel populair is en goed verkoopt.

          En 90.000 Nederlandstalige nummers per jaar? Waar haal je dat aantal vandaan? Even relativeren: dat zouden bijna 300 nummers per dag zijn. Nederlandstalig alleen. Lijkt me dus erg sterk – dat gebeurde zelfs niet in de hoogtijdagen van Nederlandstalig in de eerste helft van de jaren 80 niet.

            /   Reply  / 
          1. tammer

            Hits zijn voor mij : “De populairste plaatjes bij het publiek”. en dat kan inderdaad iets anders zijn dan een artiest die veel plaatjes verkoopt. Bepaalde niche artiesten verkopen bv relatief goed (maar aan heel weinig mensen).
            Verder werden er in 2014 90.000 Nederlandstalige nummers geproduceerd. Er komen ongeveer 250 Nederlandstalige nummers per dag uit, waarvan tussen de 30 en 60 voorzien van een videoclip. Niet zo gek hoor: Een vergelijkbaar taalgebied als het Roemeense produceert meer dan 100.000 nummers per jaar. Internet maakt het ook wel erg makkelijk

              /  
  6. tammer

    Er zijn nu al (september!) 53 Nederlandstalige nummers boven de 1 miljoen views. Een record.

    21) Lijpe – Waar Ik Morgen Ben 1.697.000
    22) Ali B & Ruben Annink – ‘Terwijl jullie nog bij me zijn’ 1.660.000
    23) Ronnie Flex, Jonna Fraser & Lil Kleine – Liegen Voor De Rechter 1.646.000
    24) StukTV – De Hele Nacht Door ft. Kraantje Pappie & Cazz Major 1.645.000
    25) SFB, Ronnie Flex, Lil Kleine & Bokoesam – Investeren in de Liefde 1.501.000
    26) B-Brave – Ik Laat Je Los 1.465.000
    27) Milan – BLINDE MOL 1.436.000
    28) Ponkers – Drank & Drugs 1.426.000
    29) Ismo – Geen Partij 1.405.000
    30) D-Double – Jong, Wild & Roekeloos 1.382.000
    31) Jeroen van Koningsbrugge – wit Licht 1.330.000
    32) Sevn Alias – Zomersessies 2015 101Barz 1.315.000
    33) Bokoesam – Infrarood ft. Idaly & Ronnie Flex 1.246.000
    34) Lijpe – Studiosessie 195 1.241.000 views
    35) Keizer – Spijt ft. Lil Kleine 1.214.000
    36) Ponkers – No Go Zone 1.212.000
    37) Nielson – Ik heb een meisje thuis 1.210.000
    38) K3 – K3 Loves You 1.188.000
    39) Keizer, Miggs De Bruijn, Kaascouse, Esko, Najih, ea – Megasessie 2015 1.169.000
    40) Snollebollekes – Alaafrojack 1.163.000
    41) F1rstman – Vertel Me Ft Keizer & Dopebwoy 1.158.000
    42) B-Brave – Doolhof 1.151.000
    43) SFB – Jij Kan Chillen Met Mij 1.144.000
    44) FMG ft. Kalibwoy & Keizer – Mandem 1.141.000
    45) Cho – Misschien Wel Hè? Remix ft. Ronnie Flex 1.131.000
    46) Ismo – Stapelen 1.125.000
    47) Tourist LeMC – Koning Liefde 1.117.000
    48) Roy Donders – Ik Wil Jou 1.090.000
    49) Lijpe – spitsessie zonamo 1.045.000
    50) BOEF – Spitsessie CCXCVI Zonamo 1.015.000
    51) Broederliefde – 101Barz – Zomersessie 2015 1.013.000
    52) Aliyah – Hard-Knock Life 1.010.000
    53) Laura Omloop – Meer 1.000.000

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>