Huilende Ali B wint 100% NL Award Muziekmoment

Awards uitgebreid naar 7 categorieën; Man, Vrouw, Band gesplitst

Op 2 februari worden de 100% NL Awards 2015 uitgereikt. Morgen, 7 januari, wordt de shortlist met de finalisten onthuld maar twee winnaars zijn al bekend.

In juni ontving Guus Meeuwis uit handen van Marco Borsato (winnaar van vorig jaar) de 100% NL Oeuvre Award en gisteravond reikte Matthijs van Nieuwkerk in zijn show De Wereld Daar Door de prijs voor het Muziekmoment van het Jaar uit.

Deze prijs is niet zomaar in DWDD uitgereikt want het 100% NL-publiek heeft gekozen voor Nu Jullie Nog Bij Me Zijn van Ali B en Ruben Annink. In mei 2015 speelden de mannen deze ode aan Ali’s kinderen live in DWDD. Dat werd een emotionele toestand. Tranen bij Ali en het publiek. Weinigen hielden het droog.

Vrouwen extra in de spotlight

De 100% NL Awards zijn deze editie uitgebreid naar zeven categorieën. De ‘Artiest van het Jaar’ is nu gesplitst in Zanger, Zangeres en Band van het Jaar. Dat is een mooie verandering! Bij de verschillende Nederlandse muziekprijzen komen vrouwen er geregeld bekaaid vanaf en dat is zonde.

Er zijn meer mannelijke acts en hun fans stemmen gepassioneerd, dus het is logisch dat mannen vaker in de prijzen vallen als de categorie gemengd is. Maar awards zijn toch bedoeld om artiesten in de spotlight te plaatsen. Vrouwelijke acts kunnen die extra push ook heel goed gebruiken. Goed dus om het splitsen!

Bij buitenlandse muziekprijzen is dat vaak ook heel normaal. Je kan uiteraard argumenten bedenken waarom je mannelijke en vrouwelijke artiesten gewoon als gelijken moet beoordelen maar dat is theorie. In de praktijk werkt dat niet.

Geen duwtje de schaduw in

In de praktijk heeft het samenvoegen van mannen en vrouwen in dezelfde categorie een versterkend effect op de ondervertegenwoordiging van vrouwen. Minder vrouwelijke winnaars betekent minder erkenning, waardering, en minder aandacht. Dan is het geen spotlight maar een extra duwtje de schaduw in.

Dat staat natuurlijk haaks op de hele bedoeling van het uitreiken van awards. Vooral in een relatief kleine muziekscene als de Nederlandse moet je dit soort gelegenheden juist aangrijpen om die schijnwerper lekker breed te richten.

En er zijn gelukkig topvrouwen in de NLpop. Zie ook de longlist. In de categorie Zangeres van het Jaar voor de 100% NL Awards 2015 zijn genomineerd: Anouk, Caro Emerald, Glennis Grace, Ilse DeLange, Julia Zahra, Leonie Meijer, Maaike Ouboter, Miss Montreal (Sanne Hans), Sharon Doorson en Trijntje Oosterhuis.

Alle andere genomineerden vind je hier op 100p.nl en morgen wordt dus van iedere categorie de shortlist van finalisten bekendgemaakt. Op dinsdag 2 februari vindt de feestelijke uitreiking plaats in de A9Studios in Uitgeest.

Op 1 in iTunes: Ali B ft Ruben Annink – Terwijl Jullie Nog Bij Me Zijn
Dit waren de winnaars van de 100% NL Awards 2014

Video DWDD: Ali wint 100% NL Muziekmoment van het Jaar

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>