Opgezwolle maakt beste plaat van het jaar

OpgezwolleIn een afgeladen en bloedhete Desmet Studio’s is zojuist de 3VOOR12 Award uitgereikt, het equivalent van de Britse Mercury Prize. De prijs voor het beste album van het afgelopen jaar ging in Engeland weinig verrassend naar The Arctic Monkeys, ook de Nederlandse winnaar lag in de lijn der verwachting: Opgezwolle met Eigen Wereld. "Het doet het ook goed in de auto, vanaf de hoedenplank. Zelfs al ben je
geen hiphopfan, hun raps klinken geloofwaardig van begin tot eind", luidde het juryrapport.
De sfeer zat er goed in op het 3VOOR12-feestje, ondanks de tropische temperaturen. Dat komt door het vele licht in de relatief kleine ruimte. Bovendien rukte 3VOOR12 uit met een extra cameraman in de zaal (= extra licht) en had De Jeugd van Tegenwoordig, tevens genomineerd, ook een cameraploeg mee voor de BNN reality-soap die eerdaags van start gaat.

Muzikantje spotten
Het was verder muzikantje spotten in Desmet. Naast De Jeugd van Tegenwoordig zagen we Rutger van Machinefabriek, Rutger van About, natuurlijk de mannen van Opgezwolle, U-niq, Typhoon, Tjeerd van Voicst, Dennis Weening van MTV/VPRO/Spider Rico, dj Dave Clarke en de zanger en bassist van Lupo. En dan zijn er ongetwijfeld een heleboel aan ons voorbijgegaan.

Terwijl de schalen met sushi, kipwraps en cherry-tomaatjes (wat een combinatie) je om de oren vlogen, bouwe Eric Corton de spanning op naar het moment waarop de prijs werd onthuld. Het is de derde keer dat 3VOOR12 de award uitreikt. Het eerste jaar won at the close of every day, vorig jaar ging Voicst met de prijs naar huis.

Gitaarbands
Dit jaar bestond de kans dat opnieuw een gitaarband met de award er vandoor ging, aangezien Johan met THX JHN hoge ogen gooide. Ook Gem en Spinvis werden door kenners getipt. Maar de 12-koppige jury koos dus voor een hiphop-plaat. Toevallig is Opgezwolle van de twaalf genomineerd ook het meest succesvol in de Album Top 100 geweest.

Indrukwekkend
Voor de verkiezing de 12van3VOOR12 is het goed dat er eens een keer niet een gitaarplaat wint. Bovendien is Opgezwolle een heel terechte winnaar. Nog geen drie weken terug had ik het genoegen vooraan te staan in de Bravo op Lowlands, en zag ik al bij het eerste nummer de hele tent uit zijn (tent)dak gaan. Erg indrukwekkend om al die handen in de lucht te zien gaan! Die heren van Opgezwolle hebben echt heel wat in hun mars.

En het komende jaar? 3VOOR12 kijkt ongetwijfeld uit naar de nieuwe plaat van Alamo Race Track (twee jaar terug genomineerd) en ook VPRO-lieveling Voicst komt mogelijk met nieuw werk. En verder misschien Duvelduvel?

Zie ook:
- Een zomer lang dubben over de beste plaat
- Hij komt eraan; de plaat van het jaar!
- 3VOOR12 slaat nieuwe weg in op ether

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>