Anouk: EMI stond internationale doorbraak in de weg

Anouk windt er geen doekjes om in het uitgebreide interview met Frank Evenblij, dat dit weekend op televisie is uitgezonden. Het is de schuld van haar platenmaatschappij EMI Music dat ze niet internationaal is doorgebroken met de albums Hotel New York en Who’s Your Momma. “Ik weet zeker dat mijn platenmaatschappij een internationale doorbraak in de weg heeft gestaan. Dat neem ik ze wel kwalijk. Het is jammer dat als je een artiest hebt die heel willing is, die het zou kunnen, die het live neerzet en dat je het als platenmaatschappij dan toch niet doet.”

Niet nieuwe geluiden
De geluiden zijn niet nieuw. Anouk uitte haar onvrede al meermalen in interviews. Ten tijde van de finale van Norway’s Got Talent, waarin de winnaar het liedje Lost vertolkte, dat vervolgens een dikke hit aldaar werd. Later ontstond er belangstelling vanuit Amerika voor datzelfde nummer, dat was gebruikt in een tv-programma. En bij de promotie van For Bitter or Worse uitte ze nog eens haar onbegrip in gesprek met RTL Boulevard.

Verlenging
Het contract van Anouk met EMI loopt op zijn einde. Of ze het gaat verlengen? “Dat ga ik niet doen daar. Ik heb een heel goede deal hoor, daar niet van. Maar dan moeten ze met heel goede aanbiedingen gaan komen. Je bent toch beperkt, zeker in het buitenland. Het is niet dat ik dat nu zo ambieer, maar ik vind wel dat er heel veel is misgegaan.”

Nobody’s Wife
Toen Anouk in Europa een hit scoorde met Nobody’s Wife, deed zich ook al eens een gelegenheid voor een platendeal in Amerika voor. Daarover zegt Anouk nu: “Je komt daar voor het tekenen van een plaat en een single. Die platenbaas had Nobody’s Wife in Europa gezien en dat wilde hij tekenen. Dan zeggen ze: ‘Hartstikke leuk, maar de rest van je stukken moeten overnieuw en je moet je looks een beetje aanpassen’. Zij hadden heel andere plannen, meer een Amerikaanse popartiest met een edgy rocky sound. Dat voelde ik gewoon toen niet zo.”

Ze vervolgt: “Ik was jong, ik was daar alleen. Ik had dingen anders moeten aanpakken als ik het nu bekijk. Maar ik heb er geen spijt van. Ik was er toen niet aan toe, het was nooit goed gegaan, dat weet ik zeker.”

Urban Solitude
Na het mislukte Amerika-avontuur, kwam Anouk terug naar Nederland voor Urban Solitude. “Toen dat alles in Amerika was gebeurd, heb ik mijn haar afgeknipt en die gouden tanden er in gezet. Je wilt niet dat het allen maar is van ‘wat een leuk ding staat daar’. Ja, ik durfde wel een keer lelijk te zijn.”

Het hele interview kun je terugkijken op Uitzendinggemist. Erg de moeite waard, ik heb er van genoten.

Check ook:
- Manager Anouk naar Universal; Anouk volgt?
- Anouk haalt weer uit naar platenmaatschappij EMI

facebook share facebook share

11 Reacties // Reageer

11 thoughts on “Anouk: EMI stond internationale doorbraak in de weg

  1. Cario

    Dus.. Ze kreeg de kans in de US en die greep ze niet en nu heeft EMI het gedaan? Het interview is opgezet om een betere deal te krijgen, lijkt het. Nou ja interview.. infomercial.

      /   Reply  / 
  2. Kevin-K

    Ehm… Nee, Cario…

    Misschien 5 van de 48 minuten van ‘t interview gingen hierover, dus ik snap niet hoe je zo kortzichtig kunt zijn?

      /   Reply  / 
  3. refluS

    zonde! ze hadden goud in hun handen!!!

    Maar met ene nieuwe maatschappij strax is het nog altijd mogelijk!!!!

      /   Reply  / 
  4. Dennis

    Inderdaad Kevin, ik heb het interview gisteren terug gekeken en ik heb er ook erg van genoten!
    Als je echt goed gekeken hebt dan kun je idd niet zo kortzichtig zijn als Cario is.

      /   Reply  / 
  5. refluS

    nog nooit heeft ze zelfs een fatsoenlijke tour in Europa gehad..

      /   Reply  / 
  6. Martijn

    Inderdaad, omdat ze dat zelf niet wilde. Want Anouk kan wel lekker EMI de schuld geven, ondertussen wil ze niet een tourbus in om in clubs te gaan spelen. Verwend nest als je het mij vraagt, als je succesvol wil zijn in het buitenland moet je er iets voor willen DOEN..

      /   Reply  / 
  7. vincent

    Ik heb de documentaire nog niet gezien. Maar ik ben het wel met Martijn eens dat ik het best makkelijk vind van Anouk om alle schuld bij EMI te leggen. Natuurlijk heeft die platenmaatschappij er niet hard aan getrokken, dat is duidelijk.

    Maar het is ook een feit dat als Anouk een buitenlandse carrière wil, ze daar vanaf punt nul zal moeten beginnen en dat is inderdaad weer met een busje de kleine stinkholletjes af om live te spelen en jezelf langzaam omhoog te werken. Ga er maar aan staan als moeder van (straks) vier kinderen. Dat lukt dus niet zonder dat je thusverplichtingen 9om het zo maar te noemen) in het gedrang komen… Daar kan straks ook Universal* als nieuwe platenmaatschappij niets aan veranderen.

    * – Qua platenmaatschappij, ik weet niks zeker natuurlijk, maar ik durf te wedden dat dat ‘m wordt – haar manager werkt er al en de enige andere serieuze optie is Sony Music en daar ‘past’ Anouk mijns inziens niet echt in het roster…

      /   Reply  / 
  8. vincent

    Heb net gekeken, want ik vond het van mezelf niet netjes te reageren zonder dat ik weet waar het over ging.

    Anyway, Anouk geeft in het interview zelf ook toe dat ze niet graag veel optredens achter elkaar doet. Met alle respect, maar dan kan je een buitenlandse carrière wel schudden. Want om die van de grond te krijgen en er een stevige basis voor te hebben, moet je juist heel veel optreden.

      /   Reply  / 
  9. Cario

    ok, die infomercial opmerking van mij was niet op z’n plaats. Verder heeft Vincent gelijk. In de USA doorbreken betekend tourbus in tourbus uit en maanden van stad naar stad trekken.

      /   Reply  / 
  10. Barco Morsato

    Als je iets niet hebt wat je wel wil hebben is er maar 1 verantwoordelijk: j e z e l f. Dat treurige gepiep van Anouk over EMI laat meteen zien waarom ze het nooit internationaal zal maken. Ze heeft niet de juiste instelling, en nog belangrijker: het ontbreekt haar aan fantastische hit-singles…

      /   Reply  / 
  11. refluS

    Anouk is het beste wat NL ooit als zangeres heeft gehad en waarschijnlijk ook nooit meer zal krijgen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>