X Factor en de finalisten: een ongelukkig huwelijk?

Morgen de grote finale van X Factor. Sharon lijkt duimendik favoriet, maar volgens coach Henkjan Smits is er ook een mooie muzikale carrière weggelegd voor runner-up Richy. De afgelopen week beklaagde Henkjan zich er al over dat hij niet de artiesten kan begeleiden tijdens het opnameproces, omdat platenmaatschappij Sony/BMG die opdracht aan iemand anders heeft gegund: Gram Slam, de mensen die ook Ch!pz groot maakten. NLpop schreef hier al over op 6 februari, maar pas heel recent zou Smits tot die ontdekking zijn gekomen. Die baalt enorm, getuige verschillende berichten in de media. Maar ook Sharon Kips lijkt niet helemaal gelukkig met deze uithuwelijking.

In het AD geeft Sharon aan niet tevreden te zijn over haar eerste single, de ballad Heartbreak Away. "Ik kan mijn gevoel voor soul en jazz er niet in kwijt."

Welk genre?
Helemaal als een verrassing komt dit bericht niet voor mij. We hebben allemaal kunnen zien hoe Sharon de afgelopen weken de jury wist te betoveren, maar het is voor mij volstrekt onduidelijk welk genre muziek Sharon nu graag zou zingen. Het is vrijwel allemaal popmuziek, nog van een hoog mainstream gehalte ook. Dan kom je al snel uit bij veilige, vaak nietszeggende liedjes als eigen repertoire.

Carrière bergafwaarts
Sony/BMG wilde nu juist een wat een andere plaat maken, aangezien de eerdere Idols-finalisten vaak na één album hun carrière bergafwaarts zagen gaan. Ze zullen wel hebben beredeneerd dat vooral de jeugdige fans erg trouw zijn aan hun idolen. In dat opzicht is het niet gek dat voor de mensen achter Ch!pz is gekozen. Die popsensatie is immers razendpopulair bij tieners in Nederland en verschillende andere Europese landen. Na Within Temptation is het waarschijnlijk ons grootste muzikale exportproduct.

Keurslijf
Wanneer Gram Slam de X Factor kandidaten inderdaad in het keurslijf van makkelijk in het gehoor liggende popmuziek wil passen, dan kom je inderdaad uit bij liedjes die misschien niet de eigen keuze zouden zijn. En dan verlangen Richy, Sharon en mogelijk ook Christian terug naar die weken met Henkjan Smits.

Afijn, laten we niet op de zaken vooruitlopen. Ik ben erg benieuwd naar Heartbreak Away en The Way, de beoogde singles van respectievelijk Sharon en Richy. Eens zien wat Gram Slam dan nog meer voor de kersverse idolen in gedachten heeft.

Zie ook:
- X Factor singles: Heartbreak Away en The Way
- Henkjan: Richy wint X Factor niet
- Finale X Factor tussen Sharon en Richy

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “X Factor en de finalisten: een ongelukkig huwelijk?

  1. Steef

    Uhm, het is Glam Slam, niet Grand Slam, heb net even op de hoejses van de albums van Ch!pz gekeken, daar staat toch duidelijk Glam Slam!

      /   Reply  / 
  2. Herman

    je hebt helemaal gelijk, ik heb wrs iets te veel tennis gekeken ;-)
    Is aangepast, thx!

      /   Reply  / 
  3. Rik

    Een groot deel van dit is grote onzin dit zeiden Henk Jan, Sharon en Richy vanmorgen bij Giel op 3fm.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>