Nederpop als zacht donsdekbed of dikke kriebeldeken

Single Top 100: Britney weer op 1, JURK! binnen op 20 • Sterk muzikaal begin 2013

De nieuwe single van Justin Timberlake (met Jay-Z) is de hoogste nieuwe in de Single Top 100 van deze week. Suit & Tie komt binnen op 10. Justins ex Britney Spears voert de lijst voor de vierde week op rij aan met haar will.i.am-collaboratie Scream & Shout.

Een noemenswaardige prestatie want de laatste keer dat miss Spears in Nederland een nummer 1-hit scoorde was ze een 18-jarig meisje en maakte ze tienerpop met Oops!… I Did It Again. Het succes van Scream & Shout komt ook voor rekening van will.i.am, maar los van de Black Eyed Peas scoorde hij in Nederland nog nooit een nummer 1-hit.

De combinatie Britney en Will is dus een schot in de roos voor beiden. Wat is er trouwens met Britneys gezicht gebeurd? Heeft ze de zaak strak laten spuiten of is dit allemaal make-up? Volgens haar fans is dit het effect van goede make-up, maar Amerikaanse roddelbladen melden dat Britney zichzelf voor 150,000 dollar heeft laten verbouwen.

Verder met de strijd voor vernieuwing in de Nederpop

De hoogste binnenkomer van Nederlandse makelij deze week is Als Ik Bij Jou Ben van JURK! Een prachtige prestatie voor Dennis en Jeroen, aangezien het toch een erg traditioneel (om niet te zeggen ouderwets) Nederpopliedje is.

Ik betwijfel of deze single hun popdoorbraak Zou Zo Graag zal overtreffen. Dat nummer bereikte destijds de nummer 1 met behulp van een hyperige Twitter-stunt. Voordat ik weer allemaal boze fans op mijn dak krijg, zoals vorige week bij Acda en de Munnik, wil ik mijn kanttekeningen toelichten. Ik bedoel het niet afwijzend of disrespectvol.

Voor de duidelijkheid: Het is enkel mijn mening, en smaken verschillen. Ik vind dat Als Ik Bij Jou Ben ook twintig jaar geleden gemaakt had kunnen zijn. Het nummer is van een zijige gekunsteldheid die mij niet aanspreekt. Maar soit, ik ben de doelgroep ook niet.

In de Nederpop hou ik persoonlijk meer van een nummer als Zo Stil van BLØF, dat deze week de lijst opnieuw binnenkomt op plaats 44. Ik hoor veel gelaagdheid in die productie. Slimme wendingen. Je hoort een band; de instrumenten komen afzonderlijk tot hun recht maar vormen tegelijkertijd een geheel. Het is een gevoel. Het raakt me meer.

Dat geldt ook voor Bijzonder van de 3JS. Deze week binnen op 30. Een sterk lied in de herkenbare 3JS-stijl. Voor mij klinken deze singles van BLØF en 3JS als een zacht donsdekbed dat lucht gebruikt om je extra te verwarmen. De nieuwe single van JURK! vind ik meer zo’n dikke kriebeldeken die een jaar op zolder in de opslag heeft gelegen.

Alle nieuwe binnenkomers van deze week:

10. Justin Timberlake ft. JAY Z – Suit & Tie
20. JURK! – Als ik bij jou ben (meer)
30. 3JS – Bijzonder (meer)
34. Zanger Rinus, Ronnie Ruysdael ft. Debora – Eet veel bananen! (meer)
46. Hardwell ft. Amba Shepherd – Apollo (meer)
48. Jan Leliveld – Het gaat te snel
49. Anne Hathaway – I Dreamed A Dream
59. De Alpenzusjes – Kontebonke
60. Jettie Pallettie – Klepperdeklep
65. Brigitte Nijman – Verslaafd aan jou (meer)
67. J-Son – Mr Feelgood
69. Lawineboys – Isabel
73. Kensington – Home Again (meer)
74. Simone Kleinsma – Wat is mijn hart (meer)
76. Ringo & Def Rhymz – Achter het raam
80. Huub Hangop ft. DJ Maurice – Hobbelpaard
90. Mozes And The Firstborn – I Got Skills
92. Vinzzent – De liefde leeft in mij
94. MKTO – Thank You

De hele Single Top 100 overziend kunnen vaststellen dat 2013 muzikaal sterk begint. Veel nieuwe binnenkomers en genrevariatie in de lijst, met ook flink wat dance-muziek. En dan dance die niet klinkt als opgepoetste jaren ’90-crap, maar echt van nú.

will.i.am – Scream & Shout ft. Britney Spears

facebook share facebook share

12 Reacties // Reageer

12 thoughts on “Nederpop als zacht donsdekbed of dikke kriebeldeken

  1. Amanaemonesia

    De coveraars (BLØF) worden weer eens de hemel in geprezen en een origineel bandje als JURK! wordt keihard de grond in geboord. Gaat lekker hier. Misschien goed om te vermelden dat BLØF hun hitje letterlijk vertaald heeft en dus NIETS origineels heeft bijdragen aan de tekst en compositie? Je kunt zeggen van JURK! wat je wilt, maar ze zijn wel een van de weinige Nederlandstalige groepen die nog de moeite nemen om alle teksten en arrangementen ZELF te schrijven. Hetzelfde geldt voor Acda en de Munnik. En welke bands worden hier door de schrijver van dit blog afgekraakt omdat ze oubollig, vermoeiend en gekunsteld zouden zijn? Juist ja.

      /   Reply  / 
    1. Amanaemonesia

      Het zou goed zijn als NLpop eens meer waardering uit zou spreken voor de échte creatievelingen i.p.v. het steeds maar ophemelen van acts uit de coverindustrie (Volendam, schlagerartiesten en noem maar op). Sorry Marcus, als je deze leuke single van JURK! vergelijkt met een dikke kriebeldeken heb je volgens mij echt geen smaak.

        /   Reply  / 
      1. Ronald

        Dat ben ik wederom met je eens. Veel te veel aandacht voor coverartiestjes uit talentshows, Volendamprodukten en schlagerzangers. De bandjes en artiesten die langzaam komen bovendrijven wordt hier amper over gerept.
        WB Blof ga ik met Marcus mee, toch een van de best verkopende acts uit Nederland. Maar ook niks tegen Jurk!
        Weetje: Van Koningsbrugge is ook zanger van een metalbandje, Zeus.
        http://www.youtube.com/watch?v=k443L2QvVYY

          /   Reply  / 
      2. Johan van de Velde

        Ook ik vind de nieuwe Jurk niet bijzonder. Meer een oud jasje.
        Geen smaak? Ik vind van mijzelf dat ik wel degelijk smaak heb.
        Het oude cliche en zoals Marcus al zei: smaken verschillen.
        Eens ook met Marcus wat betreft Blof’s meest recente single. Vind dit sinds tijden weer een prima nummer van ze. Ritmisch lekker en een iets andere sound dan we de laatste tijd van hen gewend waren. Heb begrepen dat het een cover is?…

          /   Reply  / 
        1. Ronald

          Ja volgens mij een hertaling van een Duits nummer.

            /   Reply  / 
          1. Johan van de Velde

            Ja, dank je. Zoiets had Aman.etc ook al in zijn tirade hierboven aangegeven.
            Is de muziek en produktie ook helemaal van het origineel overgenomen?

              /  
  2. Marcus Lucas Auteur

    Ik geef niet in ieder stukje uitgebreid mijn mening, Amanae, maar regelmatig schrijf ik een iets langere column. Zoals nu, dit kwam zo uit. Ik heb het onder meer over de productie (gelaagdheid, instrumenten), en ik zou BLØF echt geen “act uit de coverindustrie” noemen. Eerder noemde ik BLØF één van de beste bands van Nederland.

      /   Reply  / 
  3. vinn

    Its Will.I.Am. and Britney Bitch!
    Echt top dat ze hier ook op 1 staan!

      /   Reply  / 
  4. Johan van de Velde

    Danke. Geiles Lied.
    Tja, wel helemaal een copie zeg. Blof’s versie is alleen wat gepolijster.
    Zou dit misschien op ‘writer’s block’ van Blof duiden?
    Was het origineel een grote hit in Duitsland?

      /   Reply  / 
  5. Ronald

    Gerne. Ich habe keine Ahnung Johan.
    Ja zou kunnen, Blof kan beter natuurlijk…

      /   Reply  / 
    1. Johan van de Velde

      Nou nee, ik denk juist dat ze niet beter konden en daarom voor een cover gekozen hebben.
      Maar zoals ik al zei, ik vind het één van hun betere songs.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>