Nieuwe Adele met overmacht op 1 in alle hitlijsten

Nog acht weken 2015 • Vroege conclusie: meer dan prima muziekjaar

Het is geen breaking news dat Adele deze week genadeloos toeslaat met haar nieuwe single Hello. Vanuit het niets binnen op de eerste plaats in alle charts. In de Single Top 100 scoort zij bijna dubbel zo sterk als de nieuwe nummer 2 (Bieber met Sorry) en in de Nederlandse Top 40 komt Hello met superstip binnen op 1.

Morgen volgt de hele Mega Top 50 maar 3FM onthulde woensdag al dat Adele met Hello de nieuwe nummer 1 is. Het kan niet anders. Haar emotionele anthem is in amper een week uitgegroeid tot een wereldwijde monsterhit en in feite een instant klassieker: Adele als een eigentijdse Van Gogh in onze popcultuur.

‘Het sterkste aan Hello vind ik dat het gewoon een echte popsong is’, zegt Mega Top 50-presentator Barend van Deelen over het nummer. ‘Hello is echt zo’n sterke track waar we nog jaren last van gaan hebben. In positieve zin dan.’

Single Top 10

1. Adele – Hello
2. Justin Bieber – Sorry
3. Justin Bieber – What Do You Mean?
4. Mr Polska, Ronnie Flex – Niemand
5. Zara Larsson – Lush Life
6. Robin Schulz, Francesco Yates – Sugar
7. Sigala – Easy Love
8. Drake – Hotline Bling
9. Shawn Mendes – Stitches
10. Calvin Harris, Disciples – How Deep Is Your Love

Popidool Justin Bieber was afgelopen week bij de MTV EMA 2015 nog de grote winnaar – door sommige media aangeduid als zijn ‘wederopstanding’ – maar in de hitlijsten moet hij het toch afleggen tegen Adele. Je kan niet alles hebben, Justin!

De Nederlandse producties blijven deze week een beetje achter. Alleen Niemand van Polska en Flex houdt stand op de vierde plaats in de Single Top 100 maar verder is het een lastig beeld om goed te kunnen duiden. Wat gebeurt er?

Toevallige fluctuaties

Marco Borsato zakt met zijn nieuwe single Mooi helaas in de tweede week al de top 10 uit. Hij staat nu op de dertiende plek. Hopelijk de komende weken een push omhoog dankzij Symphonica in Rosso en zijn komende albumrelease. Marco’s scores in streamingdienst Spotify zijn er op zich sterk genoeg voor.

We zijn ronduit teleurgesteld dat de nieuwe Sandra van Nieuwland Truth en het prachtige Nielson-chanson Laat Je Gaat de chart (nog) niet gehaald hebben. Ik had verwacht dat zij met die songs op zijn minst een notering zouden pakken.

Even vergelijken met een jaar geleden. Toen bereikten Nederlanders in oktober wel de topposities. Zoals Jan Smit & Kraantje Pappie met Handen Omhoog nieuw op de eerste plaats, en Nothing Really Matters van Mr. Probz de weken daarna. Verder stond Nielson met Sexy Als Ik Dans toen ook in de Single Top 10.

Ik denk niet dat hier een trend uit te halen valt. We weten al langere tijd dat de invloed van streaming op de hitlijsten stevig groeit, maar streaming telde een jaar geleden ook al mee. Het gaat dus vermoedelijk om toevallige fluctuaties.

Exposure op radio en tv

Hangt voor een deel samen met media-exposure. Nielson was afgelopen week te gast in RTL Boulevard en Armin van Buuren zat een uur in RTL Late Night maar bijvoorbeeld de veelbekeken show De Wereld Draait Door koos in de maand oktober hoofdzakelijk voor minder mainstream, indie en alternative artiesten.

3FM had in oktober wel Finding Out More van Haevn als Megahit en bij 538 is de nieuwe Armin van Buuren-Kensington-single komende week Alarmschijf. Verder waren deze maand maar liefst drie Nederlandse releases Dance Smash.

Met nog acht weken te gaan mogen we nu best concluderen dat 2015 een meer dan prima muziekjaar is geworden, zowel nationaal als internationaal. Er is veel goeds gemaakt en popmuziek van Nederlandse bodem doet lekker mee. De hitlijsten spelen een rol, maar we kunnen er niet álles in terugzien.

Video: Justin Bieber met Sorry (46 miljoen YouTube-views in een week)

Links naar alle hitlijsten in rechterkolom onderaan

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Nieuwe Adele met overmacht op 1 in alle hitlijsten

  1. tammer

    De Adele plaat begint behoorlijk te vertragen op joetoep. Nu op een imposante 204 miljoen kliks, maar de laatste 24 uur kwamen er “slechts” 8 miljoen bij… Blijvertje?
    Ondertussen is de best bekeken Nederlandse nieuwkomer de nieuwe zeer catchy plaat van SBMG (hebben momenteel ook een hit met Mandela) . 150.000 kliks in 2 dagen: https://www.youtube.com/watch?v=74GRt6L-StM

      /   Reply  / 
    1. Johan van de Velde

      Aardig beatje, semi-grappige video, maar een liedje van niks, Tammer.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>