Hit of shit: Christiaan Hof – Alleen Is Maar Alleen (video)

Dames en heren, dè hit van dit najaar is een feit. Je kunt er lang of kort over lullen, maar ik vind Alleen Is Maar Alleen gewoon een briljant nummer. Eentje van zeldzame schoonheid met een poëtische tekst, een climaxerende opbouw en een simpele maar effectieve videoclip. Nee, ik denk niet dat er dit jaar nog een betere Nederpopsong zal verschijnen dan Alleen Is Maar Alleen van Christiaan Hof.

Tja, dan zijn jullie verwachtingen opeens hooggespannen. Terwijl ik een beetje bevooroordeeld ben. Ik zag Christiaan Hof deze zomer bij AT5 dit nummer spelen met alleen een akoestische gitaar. Dat vond ik zo mooi, dat ik er een mp3′tje van bakte en dat de afgelopen weken zo’n 50 keer afspeelde. Toen ik eindelijk de studioversie hoorde – in combinatie met de videoclip – was het voor mij een vervolmaking van het geluid dat ik mezelf al weken probeerde voor te stellen.

Wat ik dan zo goed vind aan Alleen Is Maar Alleen? Ik vind de tekst echt waanzinnig mooi. Christiaan bezingt zijn relatie die op springen staat. Hij legt de keuze van verdergaan of stoppen in handen van zijn liefje. Wat hem betreft gaan ze door, maar bij een eventueel einde legt hij zich ook neer. Maar hij waarschuwt wel voor de emotionele gevolgen. Want Alleen Is Maar Alleen, en zekerheid is een ding dat niet zo zeker is.

Dan is er nog de stem van Christiaan. Een hele harde G en een bijna perfecte ABN-uitspraak. Verder weet hij zijn stem op de juiste plekken te laten overslaan, waardoor er een hele prettige heesheid ontstaat voor een fractie van een seconde. Dat valt in deze studioversie overigens nog mee, live hoor je het net iets vaker.

En dan nog die rijke muziek. Veel instrumenten waardoor het prachtig is aangekleed. Terwijl het nummer dus met alleen een akoestische gitaar ook fier overeind blijft staan. A capella ook nog wel, denk ik.

Die videoclip is dan wat simpel, met een zwarte achtergrond en belichting van achteren waardoor er aureooltjes om de koppies ontstaan. Al een heel oude filmtruc om iemand machtiger of belangrijker te laten rijken dan hij of zij misschien is. Maar het ziet er allemaal goed uit en als je het wilt zien, doorspekt met symboliek. Over samen zijn, in de steek gelaten worden en alleen zijn.

Hit of shit? Ik heb overwegen om ‘t voor een keer Hit of Hit te noemen. Maar laat ik jullie gewoon de keuze bieden. Er zou toch een bijna maximale score moeten ontstaan. Want als dit geen heel dikke hit wordt, dan weet ik het ook niet meer.

(Overigens: dinsdag 15 september spreekt NLpop met Christiaan Hof. Vraagsuggesties welkom in de comments)

Christiaan Hof - Alleen Is Maar Alleen

Loading ... Loading ...

Bekijk de video:

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Hit of shit: Christiaan Hof – Alleen Is Maar Alleen (video)

  1. Tom (FMC NLPop)

    Beste NLPop-collega,
    De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik het niet altijd eens ben met je reviews, maar in dit geval sta ik achter elk woord dat je schrijft. “Alleen Is Maar Alleen” is een nummer dat van begin tot eind fascineert door z’n eenvoud. Daarbij is het radiovriendelijk voor zowel de format van 538 als 3FM. Dit is inderdaad een gevalletje ‘hit of hit’.
    Succes trouwens met het interview. Maak er wat moois van!
    Groeten

      /   Reply  / 
  2. Netje

    Wow, ik moest zelf nog net niet huilen hihi…

      /   Reply  / 
  3. Pingback: Christiaan Hof dit weekend in Lieve Paul | Nlpop

  4. Pingback: Aanrader: Ze Vangt Me van Christiaan Hof | Nlpop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>