Nederland op Songfestival 2007: Denk uit het doosje!

TrebleAltijd als Nederland slecht presteert op het Songfestival, gaan er meteen stemmen op die zeggen dat Nederland zich maar voor eens en voor altijd moet terugtrekken van de liedjeswedstrijd. Het wijzende vingertje gaat naar vriendjespolitiek in de Balkan en de ‘oneerlijke plaatsing’ van geldschieters Engeland, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Verliezerspraat natuurlijk. Misschien kan het ook geen kwaad om naar de eigen inzending te kijken. Weliswaar was Treble het beste dat het Nationaal Songfestival bood, maar nog altijd zwaar onvoldoende. Dus we moeten een stap daarvoor kijken.
Sommigen roepen dat we volgend jaar Marco Borsato moeten sturen. Ik ben daar groot tegenstander van. Marco scoort in Nederland en België weliswaar joekels van hits, maar echt een goede zanger is hij niet. Hij behoort echter tot onze cultuur en is daardoor groot geworden.

Bovendien: welke superster zal zijn carrière op het spel zetten om naar het Songfestival te gaan? Wanneer ze het daar verbruien, zal het Bløf, Marco, Trijntje Oosterhuis, Ilse deLange, Anouk of Guus Meeuwis nog een levenlang achtervolgen. Volgens mij is het een utopie om te denken dat zij zich zullen inzetten.

Originaliteit
Daarbij: moeten we weer een ‘veilige popsong’ inzenden, als je ziet dat juist originaliteit scoort? De rock met enge maskers van Lordi, het eenvoudige en daardoor geniale We Are The Winners van Litouwen of de sterrenhemel van Bosnië & Herzegovina. Dat laatste land zendt nu al zo’n drie jaar hetzelfde nummer in en eindigt daar al drie jaar door in de top 3.

Rockbandjes
Misschien moeten we dus eens gaan zoeken in de alternatieve hoek. Waarom niet de prima rockliedjes van Voicst insturen? Reclamemakers zijn dol op hun repertoire, want Whatever You Want From Life wordt wereldwijd in verschillende reclamecampagnes gebruikt. Datzelfde geldt voor Gem en LPG, het bandje dat momenteel is te horen onder de commercial van Nokia.

Malle Pietje & De Bimbo’s
Of misschien nog een klasse onbekender: Malle Pietje & De Bimbo’s. Hun Toen Ik Was Een Tienerhoer (vrijvertaald uit het Engels) kent een controversiële tekst maar een heel aanstekelijke melodie. Of de eenmansband Harry Merry. De meesten vinden het oerslecht, maar daardoor is het juist zo camp en opvallend dat het vast scoort.

Dj’s
En waarom niet eens kijken in de genres waarin we internationaal scoren: de dj’s? Zou er niet een enorme frisse wind waaien wanneer daar een Ferry Corsten, een Tiësto of een Sander Kleinenberg draait? Of Armin van Buuren die de hitsingle Love You More van Racoon onder handen neemt. Succes verzekerd.

Hiphop
De laatste tijd doen we het ook niet onverdienstelijk op het gebied van hiphop. Ali B’s Rampeneren zou een instant succes zijn. Maar ook De Jeugd van Tegenwoordig, Kubus, Party Squad of Duvelduvel zou heel kansrijk zijn.

Laten we volgend jaar dus alsjeblieft niet weer drie popartiesten hebben die zulke veilige muziek maken dat ze ondersneeuwen in het Songfestival-geweld. Denk uit-het-doosje!

Doe mee aan de Nlpop prijsvraag en win de verzamel-cd Afslag NL

Zie ook:
- Treble presteerde ondermaats
- Zappen: Treble eindigde als 20ste tijdens halve finale
- Zappen: Kenners tippen Finse trollen niet voor overwinning Songfestival

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nederland op Songfestival 2007: Denk uit het doosje!

  1. Sjappie

    Het eenvoudige en daardoor geniale “We are the weeners of Jury-vision”?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>