Ilse en Waylon nog één keer samen als The Common Linnets

Terugblik op zeven wonderlijke maanden The Common Linnets: hoe de geboorte van een potentiële wereldact in de kiem werd gesmoord

Het duo dat geen duo genoemd wordt, maar een project, zal na vandaag nooit meer hetzelfde zijn. Ilse DeLange en Waylon treden tijdens het grote concert Tuckerville in het Twente-stadion nog één keer op als The Common Linnets.

Het is bizar gegaan. Ilse en Waylon presenteerden zich op 25 november 2013 toch echt als duo voor het Eurovisie Songfestival. Onder de naam The Common Linnets zouden ze ook een album uitbrengen en een stadionconcert doen.

Die eerste presentatie draaide echter om één vraag: wie wordt onze inzending voor het Songfestival? Ilse en Waylon werden gelanceerd als gelegenheidsduo. Het liedje Calm After The Storm moest toen nog geschreven worden.

Eerste kink in de kabel

Twee maanden later lichtte Ilse een tipje van de sluier op. Toen het duo eind november aangekondigd werd hadden zij al 15 songs gemaakt. Daarna zijn ze niet stil blijven zitten. ‘We hebben nu in totaal 28 liedjes’, aldus Ilse eind januari.

Op 13 februari de eerste kink in de kabel. Waylon zag zich gedwongen zijn nieuwe soloalbum Heaven After Midnight uit te stellen. De plaat zou eigenlijk op 14 maart uitkomen, maar werd uitgesteld tot september. Reden: The Common Linnets.

Het Songfestival kostte meer tijd dan gedacht. ‘Dat legt een onverwacht groot beslag op mijn agenda en ik wil graag alle tijd en energie kunnen steken in mijn eigen album dat met zoveel zorg en liefde gemaakt is’, aldus Waylon toen.

De Wereld Draait Door mislukt

Op 24 februari onthulden Ilse en Waylon dat ze het Songfestivalliedje gekozen hadden. Ze vertelden over hun liefde voor countrymuziek en maakten promotie voor Tuckerville. Op 4 maart werd in De Wereld Draait Door de titel onthuld. In die talkshow zou Calm After The Storm een week later ook in première gaan.

Die presentatie verliep niet echt vlekkeloos. Veel reacties op de akoestische live-versie waren twijfelend. Het nummer zou te zacht en kabbelend zijn voor het Songfestival. Er waren uiteraard ook veel positieve reacties, en een dag na de presentatie stond de studioversie van Calm After The Storm op 1 in iTunes.

Op weg naar de eerste rel

Na de presentatie van de mystieke videoclip op 17 maart werd de gekozen stijl duidelijker. Internationaal werd de inzending overwegend goed ontvangen, maar niet gezien als kanshebber. Nederland zakte bij de bookmakers.

Op 16 april werd op tv een lange documentaire uitgezonden over het hele project. The Common Linnets: Calm Before The Storm. Daaruit bleek dat Ilse en Waylon baalden van de songpresentatie in De Wereld Draait Door. De techniek was te gebrekkig om het nummer te presenteren zoals zij het hadden gewild.

Een week later de eerste rel. In een interview kraakte Waylon het Songfestival af. ‘Het album is het belangrijkste’, zei hij. Ilse reageerde meteen: ‘Oei. Dan wil ik wel zeggen dat het Songfestival niet zomaar een promotiemiddel is. We hadden die plaat sowieso gemaakt, festival of niet. Onze keuze is super integer.’

Duo of twee soloartiesten

Waylon zei: ‘We hoeven er toch niet omheen te draaien? Het voornaamste is dat het album en onze oprechte liefde voor country goed worden begrepen.’ Hij uitte kritiek op andere Songfestivalinzendingen. ‘Ik vind het niet nodig om hierover genuanceerd te zijn: veel van wat ik zie, vind ik gewoon poppenkast.’

Met de kennis van nu kunnen we zeggen dat uit dat interview voor het eerst bleek dat we niet te maken hadden met een duo maar met twee soloartiesten die ieder een eigen mening hadden over het project en het Eurovisie Songfestival.

Geruchten over onenigheid

De kritiek die volgde op Waylons uitspraken was niet mals. Paul de Leeuw noemde hem een ‘sukkel met te grote hoed, bek en kapsones’. Een dag later ging hij door het stof. Ook waren er geruchten dat het tussen Ilse en Waylon niet zou boteren. Zij zou zich ergeren aan zijn houding en onverzorgde uiterlijk.

De geruchten werden ontkend. We kunnen niet anders zeggen dan dat Waylon zich toen heel professioneel heeft opgesteld. Hij streek alle plooien in de media netjes glad en hun repetities en interviews in Denemarken waren uitstekend.

Internationale doorbraak in het verschiet

De rest is Eurovisiegeschiedenis. The Common Linnets piekten op het juiste moment en brachten Nederland het beste resultaat op het festival sinds 1975. Ze braken records in hitlijsten en qua sales, scoorden in veel landen zelfs beter dan winnaar Conchita Wurst. Een internationale doorbraak leek aanstaande.

Die internationale tour kwam er, maar Waylon was er niet meer bij. De buzz na het succes op het Songfestival bleek niet sterk genoeg om de verschillen tussen de twee soloartiesten te overbruggen. Waylon miste creatieve gelijkwaardigheid en waardering. Van een nieuwe samenwerkingsdeal kwam het niet.

Conclusie: jammer maar begrijpelijk

Alles zo overziend zou het unfair zijn om de één of de ander verwijten te maken. Het is gegaan zoals het is gegaan. Feit blijft dat Ilse en Waylon een topprestatie hebben neergezet op het Songfestival en daar kan iedereen trots op zijn.

Dat ze nu weer verder gaan als soloartiesten is begrijpelijk, maar wel jammer omdat ze als duo wellicht internationaal kunnen doorbreken. Vandaag dus voor het laatst samen tijdens Tuckerville: Ilse en Waylon als The Common Linnets!

Radio 2 doet van 16.00 tot 00.00 uur live verslag van het concert.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Ilse en Waylon nog één keer samen als The Common Linnets

  1. Johan van de Velde

    Prima stukje, Marcus.

    En ja, begrijpelijk dat ze als soloartiesten verder gaan, maar in feite nog altijd onbegrijpelijk dat ze daarnaast niet als TCL kunnen optreden.

    Het zou me niet verbazen dat, wanneer tijd de wonden heeft geheeld, ze toch weer samen zullen komen.

      /   Reply  / 
  2. karla

    gelukkig is Waylon niet met Ilse verder gegaan.
    Waylon is een ras-artiest en hoeft nu niet
    ondergeschikt aan Ilse te zijn.
    Je kan JB(als backgroud artiest van o.a. De dyke) toch niet vergelijken met Waylon!!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>